Теми статей
Обрати теми

Деякі питання розпорядження об’єктами державної власності

Редакція ПБО
Розпорядження від 24.12.2007 р. № 1231-

Кабінет Міністрів України

 

Деякі питання розпорядження об’єктами державної власності

 

Розпорядження від 24 грудня 2007 р. № 1231-р

 

З метою недопущення порушень інтересів держави і суспільства під час відчуження об’єктів державної власності, запобігання зловживанням у цій сфері міністерствам, Фонду державного майна та іншим суб’єктам управління об’єктами державної власності, визначеним Законом України «Про управління об’єктами державної власності», до прийняття Кабінетом Міністрів України окремого рішення:

зупинити:

прийняття рішень про відчуження об’єктів державної власності, в тому числі військового майна та майна державних органів (крім державного майна, яке відчужується відповідно до законодавства про приватизацію), внесення їх до статутного фонду суб’єктів господарювання, передачу зазначених об’єктів у комунальну власність, вчинення будь-яких інших дій, які можуть призвести до відчуження об’єктів державної власності;

виконання власних рішень із зазначених питань, прийнятих до набрання чинності цим розпорядженням;

надання згоди або дозволу суб’єктам господарювання на відчуження майна, що перебуває в їх господарському віданні або оперативному управлінні;

укладення нових договорів оренди об’єктів державної власності;

не допускати

прийняття господарськими товариствами, у статутному фонді яких корпоративні права держави перевищують 50 відсотків, рішень про відчуження належного їм майна, а також стосовно здійснення додаткової емісії акцій;

подати Кабінетові Міністрів України пропозиції

щодо удосконалення процедури відчуження об’єктів державної власності з метою забезпечення її прозорості та відкритості.

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко


коментар редакції

Уведено заборону на відчуження та передання в оренду об’єктів держвласності

Розпорядженням від 24.12.2007 р. № 1231-р Кабмін фактично

заборонив відчужувати об’єкти державної власності, а також укладати нові договори оренди щодо таких об’єктів. Заборона діє до прийняття Кабміном окремого рішення.

Можна довго сперечатися з приводу законності цього розпорядження, проте цілком очевидно, що з цим документом необхідно рахуватися балансоутримувачам державного майна, відповідним міністерствам та іншим суб’єктам управління об’єктами державної власності. Розпорядження діє також і щодо відчуження майна господарських товариств, у статутному фонді яких корпоративні права держави перевищують 50 відсотків, а також щодо здійснення додаткової емісії акцій цими товариствами.

До прийняття зазначеного розпорядження порядок відчуження об’єктів державної власності регулювався постановою КМУ від 06.06.2007 р. № 803. Невдовзі, мабуть, цей документ зазнає серйозних змін.

Щодо заборони на укладення нових договорів оренди об’єктів держвласності ФДМУ роз’яснив докладніше в листі від 10.01.2008 р. № 10-16-118 (див. с. 24). У цьому листі Фонд

пропонує не тільки не укладати нові договори оренди, а й утриматися від оголошення нових конкурсів на право оренди, а також від визначення переможців за конкурсами, проведеними раніше. Інакше потенційні орендарі та переможці конкурсів зможуть доводити факт порушення своїх прав у судовому порядку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі