Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань контролю розрахунків за експортними, імпортними операціями

Редакція ПБО
Лист від 24.12.2007 р. № 28-311/4677-13526

Щодо окремих питань контролю розрахунків за експортними, імпортними операціями

 

Лист Національного банку України від 24.12.2007 р. № 28-311/4677-13526

 

У зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2008 року Законом України від 31.05.2007 № 1108-V «Про внесення змін до Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон № 1108) Національний банк України для використання в роботі та подальшого інформування банками своїх клієнтів роз’яснює таке.

 

Щодо здійснення банками контролю за експортними, імпортними операціями резидентів

Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність. Це означає, що до події, факту застосовується той закон (нормативно-правовий акт), під час дії якого вони настали або мали місце.

Разом із тим, Конституція України, закріпивши частиною першою статті 58 норму щодо неприпустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, водночас передбачає їх зворотню дію в часі у випадках, коли вони пом’якшують або скасовують юридичну відповідальність особи, що є загальновизнаним принципом права.

На сьогоднішній день згідно із Законом України від 23.09.94 № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон № 185) встановлений

90-денний строк зарахування виручки (відстрочення імпортних поставок, поставок об’єктів лізингу) за експортними (імпортними, лізинговими) операціями резидентів (крім операцій вітчизняних підприємств суднобудівної та фармацевтичної промисловості, а також суб’єктів космічної діяльності).

Відповідно до Закону № 1108 встановлено, що строк зарахування виручки в іноземній валюті (відстрочення імпортних поставок) збільшується до

180 календарних днів (крім операцій суб’єктів космічної діяльності, для яких цей строк складає 500 календарних днів).

Враховуючи вищевикладене,

на випадки незавершення станом на 1 січня 2008 року розрахунків за експортними, імпортними операціями резидентів поширюватимуться норми того закону, який скасовуватиме або пом’якшуватиме відповідальність резидента.

 

Щодо здійснення контролю за законодавчо встановленими строками розрахунків за лізинговими операціями резидентів

З набранням чинності Законом № 1108 з переліку договорів, визначених у статті 6 Закону № 185, вилучаються договори оперативного і фінансового лізингу.

У зв’язку з цим

з 1 січня 2008 року на лізингові операції резидентів не розповсюджуватимуться норми Закону № 185 (зі змінами, внесеними Законом № 1108) та Інструкції про порядок здійснення контролю і отримання ліцензій за експортними, імпортними та лізинговими операціями* (далі — Інструкція № 136).

* Затверджена постановою Правління Національного банку України від 24.03.99 № 136 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 28.05.99 за № 338/3631 (зі змінами). —

Прим. офіц.

 

Щодо перевищення законодавчо встановлених строків розрахунків за експортними, імпортними операціями резидентів

З 1 січня 2008

року підставою для продовження законодавчо встановлених строків розрахунків за експортними, імпортними операціями резидентів буде висновок на перевищення таких строків розрахунків, що видаватиметься центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики (Міністерством економіки України) у разі виконання резидентами операцій за договорами виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, тендерної поставки, гарантійного обслуговування, поставки складних технічних виробів і товарів спеціального призначення.

Заступник голови Національного
банку України О. Савченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі