Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Передача поліпшень орендованих ОФ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Передача поліпшень орендованих ОФ

У період з лютого 2007 року по лютий 2008 року наше підприємство орендувало приміщення під офіс. В орендоване приміщення було встановлено котельну мережу. У лютому 2008 року договір розірвано. Як ця операція відобразиться в податковому обліку, чи вважається вона продажем ОФ?

(м. Чернівці)

Відповідно до

п.п. 8.8.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) орендар має право частину витрат на ремонт віднести до валових витрат (у межах ремонтного ліміту), а частина, що залишилася, підлягає амортизації. Відображення в податковому обліку витрат на капітальний ремонт можливе лише за умови, що в договорі оренди передбачено обов’язок або право орендаря здійснити такий ремонт (див. зазначений підпункт).

У подальшому на підставі

пп. 8.8.2, 8.4.8 Закону про податок на прибуток при поверненні орендованого майна орендодавцю орендар у податковому обліку збільшує свої валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта ОФ групи 1, при цьому вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля. Для цього в періоді повернення орендованого об’єкта ОФ орендодавцю (І квартал) необхідно відобразити у складі валових витрат балансову (залишкову) вартість «ремонтного» об’єкта основних фондів групи 1.

Ця операція також супроводжується

нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ, оскільки безоплатна передача товарів (робіт, послуг) відповідно до п. 1.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) підпадає під поняття «поставка товарів (робіт, послуг)». База оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін (п. 4.2 Закону про ПДВ).

Антон Іванченко,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі