Теми статей
Обрати теми

Щодо подання звітності юрособами, які не мають статусу страхувальника та не є платниками страхових внесків

Редакція ПБО
Лист від 03.12.2007 р. № 19395/03-30

Щодо подання звітності юрособами, які не мають статусу страхувальника та не є платниками страхових внесків

Лист Пенсійного фонду України від 03.12.2007 р. № 19395/03-30

 

У зв’язку з численними запитами щодо необхідності подання звітності до органів Пенсійного фонду юридичними особами, які не використовують працю найманих працівників та не проводять нарахування заробітної плати, Пенсійний фонд України повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування регулюються виключно Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон).

Відповідно до статті 17 Закону

обов’язок щодо подання звітності органом Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом, мають страхувальники, які згідно зі статтею 15 Закону є платниками страхових внесків.

Статус страхувальника

згідно з пунктом 1 частини першої статті 14 Закону набувають підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об’єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян, профспілок, політичних партій) за умов, що вони:

по-перше — використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;

по-друге — мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Порядок подання звітності до органів Пенсійного фонду встановлено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (далі — Інструкція).

Так, розділом II Інструкції

обов’язок щодо подання звітності покладено на платників страхових внесків.

Враховуючи вищезазначене,

юридичні особи, що перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України, але не мають статусу страхувальника, не є платниками страхових внесків, а отже, не зобов’язані подавати щомісячну звітність до органів Пенсійного фонду.

 

Заступник голови правління О. Коренєв



коментар редакції

Підприємства, які не використовують працю фізосіб на умовах трудового чи цивільно-правового договору, не повинні подавати пенсійну звітність

 

У листі, що коментується, викладено ліберальну точку зору ПФУ щодо того, чи потрібно подавати звітність до органів Пенсійного фонду юридичним особам, які не використовують працю фізичних осіб ні на умовах трудового договору, ні на умовах цивільно-правового договору, і відповідно не нараховують їм виплати.

Так, у листі зазначено, що обов’язок з подання звітності покладається на страхувальників
(ст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV). У свою чергу підприємства набувають статусу страхувальника при виконанні таких умов (це випливає з переліку страхувальників, наведеного у ст. 14 Закону № 1058):

— використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;

— мають окремий баланс та самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами.

На цій підставі автори листа доходять висновку, що юридичні особи, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду, але не мають статусу страхувальника, не є платниками страхових внесків, а отже, не зобов’язані подавати щомісячну звітність до органів Пенсійного фонду

. Отже, у цьому випадку подавати звітність до Пенсійного фонду з прокресленнями не потрібно.

Разом з тим варто зазначити, що з норм Закону № 1058 можна зробити і протилежний висновок. Згідно з ч. 3 ст. 15 Закону № 1058 страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду із дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду. Тому формально роботодавця, який не використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, можна вважати платником страхових внесків.

У зв’язку з цим рекомендуємо обережним платникам, перш ніж прийняти рішення не подавати звітність, поцікавитися у своєму територіальному органі Пенсійного фонду, чи дотримуються вони точки зору, викладеної в листі, що коментується.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі