Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Документи при переміщенні ТМЦ від головного підприємства до філії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Документи при переміщенні ТМЦ від головного підприємства до філії

 

Якими документами оформляється передача ТМЦ від головного підприємства до філії?

(м. Шостка)

 

На сьогодні таким документом є накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (за типовою формою № М-11), затверджена

наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193 (далі — Наказ № 193). Про застосування цієї накладної при внутрішньому переміщенні ТМЦ зазначено і в п. 3.12 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 14).

Так,

Наказом № 193 установлено, що типова форма № М-11 застосовується для обліку руху матеріальних цінностей як безпосередньо всередині підприємства, так і при відпуску ТМЦ господарствам (підрозділам) підприємства, які розташовані за межами території підприємства, а також при їх відпуску іншим підприємствам.

Ця накладна складається у двох примірниках та підписується бухгалтером або уповноваженою особою. При цьому:

1)

якщо переміщення ТМЦ здійснюється між підрозділами, територіально не відокремленими , то накладну-вимогу складає матеріально відповідальна особа підрозділу, який передає цінності. Один примірник такої накладної залишається у сторони, що передає, і є підставою для списання ТМЦ, інший передається стороні, яка приймає, для оприбуткування матцінностей;

2)

якщо переміщення ТМЦ здійснюється між територіально відокремленими підрозділами, накладна виписується на підставі договорів, нарядів та інших відповідних документів. При цьому один примірник передається до підрозділу, що відвантажує ТМЦ, інший — їх одержувачу.

Також зауважимо, що рух ТМЦ між територіально відокремленими структурними підрозділами супроводжується оформленням

довіреностей у загальному порядку. Це випливає з пп. 2, 3 Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіреностей на отримання цінностей, затвердженої наказом Мінфіну від 16.05.96 р. № 99. Зазначав це і Мінфін. Так, у своєму листі від 21.10.2000 р. № 053-29151 міністерство прямо вказало, що «...порядок відпуску цінностей за довіреністю застосовується також для… якщо одержувачем цінностей є юридичні особи, відділення, філії та представництва». Пізніше у листі від 29.08.2005 р. № 31-04200-30/23-7454/6784 Мінфін побічно підтвердив свою позицію, зазначивши, що без довіреності не може бути оформлено інший первинний документ — ТТН на відпуск матеріальних цінностей.

 

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі