Теми статей
Обрати теми

Хто сплачує транспортний податок при оренді автотранспорту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Хто сплачує транспортний податок при оренді автотранспорту

Підприємство орендує автомобіль. Чи повинне воно сплачувати транспортний податок за орендований транспортний засіб?

(м. Маріуполь)

Ні, не повинне.

Платником

транспортного податку за автомобіль, переданий в оперативну оренду, є його власник, тобто орендодавець. Такий висновок можна зробити, проаналізувавши положення ст. 6 Закону № 1963. Як передбачено цією статтею, транспортний податок обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних (даних балансу) про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Оскільки переданий в оренду автотранспорт значиться на балансі орендодавця, то саме орендодавець і сплачує за нього транспортний податок (лист ДПАУ від 12.06.2001 р. № 7751/7/17-0517; консультація працівників податкових органів у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 30, с. 32). Причому цей висновок справедливий щодо всіх орендодавців і стосується будь-яких транспортних засобів, що передаються в оперативну оренду.

Дещо інша ситуація складається при

фінансовій оренді (лізингу). Так? у листі ДПАУ від 29.04.2004 р. № 3379/6/17-3116 роз’яснювалося, що платником транспортного податку в разі передачі транспортного засобу у фінансовий лізинг є орендодавець (юридична чи фізична особа — власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих у ДАІ на його ім’я. Уточнення, що орендодавець зобов’язаний сплачувати транспортний податок за передані у фінансовий лізинг транспортні засоби, які зареєстровані саме на його ім’я, у цьому випадку має вирішальне значення. Адже Правила № 1388 при фінансовому лізингу допускають можливість перереєстрації (за узгодженням сторін) транспортних засобів з орендодавця на орендаря. Так, п. 8 Правил № 1388 зазначає про можливість реєстрації транспортного засобу на орендаря на підставі договору фінансового лізингу. Це підтверджує й абзац п’ятий п. 43 Правил № 1388, згідно з яким зняття з обліку транспортних засобів, переданих лізингоотримувачу (орендарю) на підставі договору фінансового лізингу, про що зазначається у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, здійснюється за узгодженням з лізингодавцем (орендодавцем). Відповідно в такому разі після перереєстрації автотранспортного засобу на орендаря сплачувати транспортний податок уже буде новий власник автотранспорту — орендар. Отже, як бачимо, на відміну від оперативної оренди, при фінансовому лізингу сплата транспортного податку залежатиме від того, на кого зі сторін зареєстровано транспортний засіб, що орендується.

Також попутно варто звернути увагу на деякі роз’яснення податківців, що стосуються платників транспортного податку:

— у разі передачі транспортних засобів у

спільну діяльність платником податку з власників транспортних засобів є учасник — власник транспортного засобу щодо транспортних засобів, зареєстрованих в органах ДАІ МВС України на його ім’я (п. 3 листа ДПАУ від 24.01.2007 р. № 666/6/16-1515-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21);

— якщо на балансі підприємства обліковуються транспортні засоби, які

придбані для їх подальшого продажу (як товар) і не підлягають реєстрації в органах ДАІ на такого підприємства-продавця у випадках, передбачених чинним законодавством, щодо таких транспортних засобів податок з власників транспортних засобів не обчислюється і не сплачується (лист ДПАУ від 14.11.2006 р. № 12878/6/17-0316 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 5).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі