Теми статей
Обрати теми

Сплата транспортного податку платниками ФСП

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата транспортного податку платниками ФСП

Чи повинні сплачувати транспортний податок платники ФСП?

(м. Житомир)

Так,

повинні. Після змін, унесених Законом № 427 до Закону № 1963 та Закону про ФСП, транспортний податок виключено з переліку податків і зборів, від яких звільняються платники ФСП. Отже, починаючи з 01.01.2007 р. (дати набрання чинності Законом № 427) за транспортні засоби, що є об’єктом оподаткування, платники ФСП сплачують транспортний податок на загальних підставах.

Щоправда,

щодо деяких транспортних засобів для платників ФСП Закон № 427 усе ж таки зробив виняток та ввів пільги. Так, згідно з п.п. «г» ст. 4 Закону № 1963 платники ФСП звільняються від сплати податку з власників транспортних засобів за:

— трактори колісні (код 8701, крім сідельних тягачів — код 8701 02);

— вантажні автомобілі (код 8704).

Отже, з цих транспортних засобів платнику ФСП транспортний податок сплачувати не потрібно.

Проте в цьому випадку варто звернути увагу на консультацію податківців у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 7, с. 37.
У ній розглядалася ситуація, коли платник ФСП використовував у своїй діяльності трактори на колісному ходу, власниками яких були фізичні особи. У такому разі — коли транспортний засіб належить фізичній особі (що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію такого транспортного засобу), а використовується у фермерському господарстві — обов’язки зі сплати транспортного податку покладаються саме на

фізичну особу, а не на підприємство, яке таку техніку використовує. Отже, у цьому випадку про застосування пільги щодо колісних тракторів до платника ФСП говорити недоречно, а сплачуватиме транспортний податок за такий власний транспорт його власник — фізособа. Причому слід зауважити, що для фізосіб — власників тракторів пільг у сплаті транспортного податку Законом № 1963 не передбачено, і вони мають сплачувати цей податок з тракторів на загальних підставах.

Ну і звичайно, слід ураховувати, що платнику ФСП не доведеться сплачувати транспортний податок за транспортні засоби,

які не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 2 Закону № 1963, тобто, зокрема, за:

— машини і механізми для сільськогосподарських робіт (коди 8432, 8433);

— трактори на гусеничному ходу (код 8701 30);

— мотоцикли (включаючи мопеди) і велосипеди з установленим двигуном з об’ємом циліндра двигуна до 50 куб. см (код 8711 10).

У решті випадків платники ФСП сплачують транспортний податок за власні транспортні засоби, що підпадають під об’єкт оподаткування, установлений

ст. 2 Закону № 1963, у загальновстановленому порядку.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі