Теми статей
Обрати теми

Військові частини сплачують транспортний податок за автотранспорт, що належить їм на праві оперативного управління

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Військові частини сплачують транспортний податок за автотранспорт, що належить їм на праві оперативного управління

Чи сплачують транспортний податок військові частини за автотранспорт, що належить їм на праві оперативного управління?

(м. Запоріжжя)

Так, сплачують

.

Причому сплачувати податок з власників транспортних засобів за автотранспорт, що належить їм на праві оперативного управління, військові частини повинні були і раніше, проте в них з цього приводу була особлива думка (про неї зазначимо далі).

І ось з 2008 року питання про сплату транспортного податку військовими частинами (що досить довгий час викликало спори військових з перевіряючими) нарешті врегульовано на законодавчому рівні. А улагодив ситуацію

Закон про держбюджет на 2008 рік (п. 15 розділу II), що вніс зміни до ст. 14 Закону про Збройні Сили. Тепер після змін частину другу цієї статті викладено так: «Земля, води, інші природні ресурси, а також майно, закріплене за військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України, є державною власністю, належать їм на праві оперативного управління та звільняються від сплати всіх видів податків відповідно до законів з питань оподаткування».

Нагадаємо, що раніше уточнення «

відповідно до законів з питань оподаткування» у частині другій ст. 14 Закону про Збройні Сили не було. У зв’язку з цим військові частини, апелюючи до ст. 14, що звільняє їх від сплати податків, а також указуючи на те, що автотранспорт належить їм лише на праві оперативного управління (а отже, на їх думку, не є для них власним), не вважали себе платниками транспортного податку і не погоджувалися з донарахуванням сум податку податковими органами і застосуванням до них фінансових санкцій. Причому відстоювати таку свою позицію і оскаржувати рішення податківців військові намагалися навіть у судовому порядку, що, слід зауважити, удавалося їм зі змінним успіхом (рішення суду на користь військових частин: постанова ВГСУ від 06.10.2004 р. у справі № А-27/437-03, постанова ВГСУ від 20.10.2004 р. у справі № 36/55; рішення суду на користь податківців: постанова ВГСУ від 17.06.2004 р. у справі № А-03/416-03, постанова ВГСУ від 17.06.2004 р. у справі № 8/70«НА», постанова ВГСУ від 16.02.2005 р. у справі № А-42/166-04). Щодо податківців, то вони незмінно дотримувалися думки, що для звільнення від сплати транспортного податку військових частин немає підстав (лист ДПАУ від 08.07.2002 р. № 10627/7/17-0317-110).

З 2008 року після внесення змін до

ст. 14 Закону про Збройні Сили військові частини вже позбавлено можливості висувати подібні аргументи за несплату. Адже відтепер пріоритет зберігається за загальновстановленим правилом: пільги з оподаткування не можуть встановлюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування (ст. 1 Закону про систему оподаткування). А отже, для військових частин (як, утім, і для всіх інших суб’єктів господарювання) особливості сплати та звільнення від транспортного податку визначаються насамперед профільним Законом № 1963 . А оскільки на сьогодні в його ст. 4 серед пільговиків військові частини не значаться, то вони входять до кола платників транспортного податку і повинні сплачувати його (з об’єктів, перелічених у ст. 2) на загальних підставах.

Зауважимо також, що навздогін унесеним змінам у ДПАУ з’явився

лист від 21.01.2008 р. № 848/7/17-0317, що стосується сплати у 2008 році транспортного податку військовими частинами, а також військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України. У ньому вказувалося на зміни у ст. 14 «військового» законодавства, зазначалося, що на сплату транспортного податку не впливають такі фактори, як обмеженість використання, неексплуатація транспортних засобів або їх експлуатація неповний рік, а також підкреслювалося, що поняття «власні транспортні засоби» разом з правом власності на транспортні засоби означає також їх перебування в платника податку на праві повного господарського відання та на праві оперативного управління. Отже, у світлі змін, що відбулися, тепер уникнути сплати транспортного податку військові частини не зможуть.

До всього викладеного вище залишається додати, що необхідність сплати транспортного податку з автотранспорту, що знаходиться на праві

оперативного управління, стосується не тільки військових частин, а й інших державних підприємств, організацій та установ, що мають автотранспорт на аналогічних правах.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі