Теми статей
Обрати теми

Об’єкти обкладення транспортним податком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Об’єкти обкладення транспортним податком

З яких транспортних засобів сплачується транспортний податок?

(м. Харків)

Перелік транспортних засобів, з яких сплачується податок з власників транспортних засобів (тобто які є

об’єктом оподаткування), наведено у ст. 2 Закону № 1963. При цьому належність транспортних засобів до об’єктів оподаткування визначається згідно з УКТ ЗЕД. Зауважимо, що ст. 2 Закону № 1963 також установлено перелік транспортних засобів, які не є об’єктами оподаткування.

Отже, для сплати транспортного податку важлива правильна класифікація транспортних засобів відповідно до

УКТ ЗЕД та віднесення їх до відповідного коду. Тому в цьому випадку слід керуватися саме цією класифікацією, а не будь-якими іншими класифікаторами автотранспорту. Так, для порівняння зазначимо, що Закон про автотранспорт, наприклад, містить дещо іншу класифікацію транспортних засобів (згідно з якою, наприклад, автомобілі-сміттєзбиральники зараховано до спеціального автотранспорту, тоді як за класифікацією УКТ ЗЕД вони потрапляють до розряду вантажних автомобілів і мають код 8704), проте для сплати транспортного податку вона застосовуватися не може. Роз’яснення щодо класифікації окремих видів транспортних засобів згідно з УКТ ЗЕД свого часу наводилися ще в листі ДМСУ від 11.04.2000 р. № 11/3-3273 , яким у цілях сплати транспортного податку керувалися й податківці (лист ДПАУ від 21.04.2000 р. № 5638/7/17-0317-110). Не так давно це питання досить докладно також освітлювалося в консультації «Застосування позицій Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності при визначенні об’єктів обкладення податком з власників транспортних засобів» у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 7, с. 30. З урахуванням цих роз’яснень і побудовано наведену далі таблицю.

Транспортні засоби

Код згідно з УКТ ЗЕД

Транспортні засоби

Які транспортні засоби належать до цієї групи

1

2

3

Транспортні засоби, що є об’єктом оподаткування

8701

Трактори (колісні), крім гусеничних

У цій групі термін «

трактори» означає транспортні засоби, призначені головним чином для буксирування або штовхання інших транспортних засобів, пристроїв та вантажів, незалежно від того, мають вони чи ні допоміжні пристосування для перевезення інструментів, насіння, добрив тощо (примітка 2 до групи 87 УКТ ЗЕД).
До цієї групи, зокрема, належать: трактори, що керуються водієм, який їде поряд, трактори колісні для напівпричепів, трактори для сільськогосподарських робіт, трактори для лісового господарства.
Слід зауважити, що сільськогосподарське обладнання, яке приєднується до тракторів як змінне устаткування (плуги, сівалки тощо), до цієї групи не входить, а класифікується за іншими кодами УКТ ЗЕД (зокрема, за кодом 8432)

8701 20

Сідельні тягачі

Сідельний тягач

— це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначено для буксирування напівпричепа (п. 1 Правил № 363)

8702

Автомобілі, призначені для перевезення не менше 10 осіб, включаючи водія

До цієї групи, зокрема, належать: автобуси (звичайні та міжміські), мікроавтобуси

Примітка. Тролейбуси.

Тролейбуси хоча і мають код 8702 УКТ ВЕД (а точніше — код 8702 90 90 10), проте об’єктом обкладення податком з власників транспортних засобів не є. Тому транспортний податок за них сплачувати не потрібно (консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 7, с. 37; 2005, № 24, с. 42). Пов’язане це з тим, що встановлена ст. 3 Закону № 1963 для коду 8702 ставка податку залежить від об’єму циліндрів двигуна. У тролейбусів же двигун іншого роду — електродвигун. Для транспортних засобів, оснащених електродвигунами, ставки встановлено за кодом 8703, проте тролейбуси до нього не відносяться. Отже, для сплати транспортного податку з тролейбусів підстав не виникає.

8703

Автомобілі легкові

Легковий автомобіль

— це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначено для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж 9, включаючи водія (ст. 1 Закону про автотранспорт).
До цієї групи, зокрема, належать: автомобілі з кузовом типу «седан», таксі, спортивні та гоночні автомобілі.
До коду 8703 також відносяться вантажопасажирські автомобілі (автомобілі, які за своєю конструкцією та обладнанням призначено для перевезення як пасажирів, так і вантажів) за умови, що (лист ДМСУ від 12.06.2007 р. № 11/1-29/5820-ЕП):
— у салоні автомобіля за сидінням водія розташовано ряд сидінь для пасажирів (які можуть бути фіксованими, складними, змонтованими на анкерному кріпленні або такими, що демонтуються), бічні вікна та обладнання салону як у транспортних засобах, які перевозять пасажирів;
— у разі відсутності сидінь можуть залишатися пристрої або місця для кріплення ременів безпеки.
У листі ДМСУ від 12.06.2007 р. № 11/1-29/5820 також зазначалося, що для однозначної класифікації транспортних засобів необхідно використовувати техдокументацію заводу-виробника автомобіля із зазначенням кількості місць для сидіння

8704

Автомобілі вантажні

Автомобіль вантажний

— автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначено для перевезення вантажів (ст. 1 Закону про автотранспорт).
До цієї групи, зокрема, належать звичайні вантажівки та фургони (відкриті, з брезентовим верхом, закриті тощо) усіх видів для доставки вантажів; фургони для квартирних переїздів; вантажівки з автоматичними розвантажувальними пристосуваннями (з перекидним кузовом тощо); автомобілі-цистерни; важкі вантажівки з рамами, що відкидаються, і заглибними похилими трапами; авторефрижератори та автомобілі з ізотермічними кузовами; вантажівки, спеціально призначені для перевезення свіжого бетону (крім бетономішалок, що мають код 8705); автомобілі-сміттєзбиральники (незалежно від того, чи обладнано їх вантажними, трамбувальними, демпфувальними та іншими пристроями; самоскиди легкі та важкі (з перекидним кузовом або з днищем, що відкривається вниз, призначеним для перевезення ґрунту чи інших матеріалів); вантажні автомобілі, призначені для транспортування високорадіоактивних речовин тощо

8705

Автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів та вантажів (крім пожежних та швидкої допомоги)

До цієї групи потрапляють автомобілі, призначені для виконання спеціальних робочих функцій, та основною метою яких не є перевезення пасажирів або вантажів, зокрема: автокрани; автомобілі для аварійного ремонту; автомобілі, обладнані підйомною платформою для ремонту підвісних проводів, вуличного освітлення; автобурові; бетономішалки; машини техдопомоги; автомобілі-насоси; автомобілі спецпризначення для пересувних телевізійних і звукових станцій; автомобілі для розчищення вулиць (підмітальні машини, комбіновані підмітально-мийні машини, снігоочисні машини тощо); пересувні лабораторії; пересувні клініки та ін.

Примітка. Автомобілі для інкасації.

Автомобілі, призначені для перевезення готівкової грошової маси і цінностей службами інкасації та обладнані спеціальними пристроями (світловими та звуковими сигналами, радіостанціями, сейфами тощо), не може бути віднесено до товарної позиції 8705, тобто спеціальним автотранспортом вони не є. Такі автомобілі залежно від наявності місць для сидіння, розташованих за місцем водія, або пристроїв для їх кріплення, повинні класифікуватися або як легковий (код 8703), або як вантажний (код 8704) автотранспорт і оподатковуватися за відповідними ставками (лист ДПАУ від 04.05.2000 р. № 6157/7/17-0317-110; лист ДМСУ від 01.03.2000 р. № 21/3-681-ЕП; консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 7, с. 26; 2006, № 7, с. 37).

8711

Мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном (крім тих, які мають об’єм циліндра двигуна до 50 куб. см — код 8711 10)

До цієї групи належать мотоцикли (включаючи мопеди)
та велосипеди з допоміжним двигуном, з колясками або без них; моторолери

8903 91

Яхти та судна парусні з допоміжним двигуном або без нього (крім спортивних)

8903 92

Човни моторні і катери, крім човнів з підвісним двигуном (крім спортивних)

8903 99

Інші човни (крім спортивних)

Транспортні засоби, що не є об’єктом оподаткування

8701 30

Трактори на гусеничному ходу

8711 10

Мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном з об’ємом циліндра двигуна до 50 куб. см

8705

Автомобілі спеціального призначення швидкої допомоги та пожежні

8709

Транспортні засоби вантажні, самохідні, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані

Примітка.

Пояснення до коду 8709 УКТ ЗЕД наводилися в консультації «Застосування позицій Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності при визначенні об’єктів обкладення податком з власників транспортних засобів» у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 7, с. 30. Там зазначалося, що основні особливості, властиві автотранспорту цієї групи, які відрізняють його від транспортних засобів, що класифікуються за кодами 8701, 8703, 8704, полягають в такому:

— конструкція і конструкційні особливості роблять їх непридатними для перевезення пасажирів або вантажів на дорогах чи інших громадських артеріях пересування;

— при завантаженні їх максимальна швидкість, як правило, не перевищує 30 — 35 км/год;

— радіус повороту в них приблизно дорівнює довжині самого транспортного засобу;

— транспортні засоби цієї групи зазвичай не мають закритої кабіни для водія (останній зазвичай стоїть на платформі, з якої і керує транспортним засобом);

— над місцем водія може бути захисна рама, металевий екран тощо.

Там же зазначалося, що

вантажні транспортні засоби промислового призначення, які відносяться до цієї групи, — це самохідні візки для перевезення вантажів, які мають, наприклад, платформу або контейнер, на яких розміщуються вантажі. А от звичайні вантажівки (код 8704), що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані, до коду 8709 відноситися не можуть, і є об’єктом оподаткування. Зауважимо, що такої позиції щодо вантажного автотранспорту, який використовується для внутрішньогосподарських потреб підприємства (наприклад, великовантажних автомобілів марки БелАЗ, що використовуються, зокрема, підприємствами гірничовидобувної галузі для внутрішніх перевезень), податківці дотримувалися завжди (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 7, с. 39). Разом з тим деяким платникам податків, які не погоджувалися з такою думкою, удавалося, апелюючи до коду 8709, відстояти несплату транспортного податку з таких транспортних засобів у судовому порядку (постанова ВГСУ від 02.03.2005 р. у справі № 41/71а — докладніше про це у статті «Об’єкти оподаткування та ставки податку з власників транспортних засобів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 12, с. 12)

8432
8433

Машини і механізми для сільськогосподарських робіт

8903 91
8903 92
8903 99

Яхти, судна парусні і човни спортивні

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі