Теми статей
Обрати теми

За автонавантажувач транспортний податок не сплачується

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

За автонавантажувач транспортний податок не сплачується

Чи потрібно сплачувати транспортний податок за автонавантажувач, що використовується підприємством?

(м. Кривий Ріг)

Ні

, не потрібно.

У цьому випадку варто звернутися до класифікації

УКТ ЗЕД, зокрема, до її розділу ХVI. Так, згідно з цим розділом класифікації автонавантажувачі віднесено не до транспортних засобів, а до категорії машин, обладнання та механізмів і мають код 8427 «Автонавантажувачі з вилковим захоплювачем; інші навантажувачі, оснащені підйомним чи навантажувально-розвантажувальним обладнанням». Але ж у ст. 3 Закону № 1963, яка встановлює розміри ставок транспортного податку, такого коду немає. Отже, автонавантажувачі не потрапляють до числа об’єктів обкладення податком з власників транспортних засобів і транспортний податок за них сплачувати не потрібно.

До речі також варто звернути увагу ще на один момент. У

ст. 2 Закону № 1963, крім об’єктів оподаткування, також перелічено транспортні засоби, які не є об’єктом оподаткування. Серед них — транспортні засоби вантажні, самохідні, які використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані — код 8709 (зауважимо, що згідно з розділом ХVII УКТ ЗЕД до коду 8709 відносяться транспортні засоби вантажні, самохідні без підйомних або вантажних пристроїв, які використовуються на заводах, складах, у портах або в аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані; тягачі, що використовуються на залізничних платформах, їх частини). Отже, якщо на підприємстві є подібний технологічний транспорт, що забезпечує внутрішньовиробничі потреби, то транспортний податок за нього також сплачувати не потрібно.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі