Теми статей
Обрати теми

Якщо автомобіль придбано у грудні 2007 року, а зареєстровано в січні 2008 року

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо автомобіль придбано у грудні 2007 року, а зареєстровано в січні 2008 року

Автомобіль придбано в кінці грудня 2007 року, а зареєстровано в січні 2008 року, при цьому транспортний податок сплачено в січні. Чи слід включати такий транспортний засіб до Розрахунку, що подається підприємством на 2008 рік?

(м. Полтава)

Така «перехідна» ситуація цілком можлива на практиці, адже для реєстрації автотранспорту

п. 7 Правил № 1388 відведено 10-денний строк. У цьому випадку варто звернути увагу на ст. 5 Закону № 1963, яка передбачає, що за придбані протягом року юридичними особами транспортні засоби (крім тих, що реєструються в Україні вперше), транспортний податок сплачується перед їх реєстрацією за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. При цьому в 10-денний строк після реєстрації автомобіля платник податку подає податковому органу окремий Розрахунок податку з власників транспортних засобів за такий автомобіль.

Отже, сплативши в січні перед реєстрацією автомобіля транспортний податок за весь 2008 рік (із січня по грудень — як того вимагає

ст. 5 Закону № 1963), підприємству в 10-денний строк після реєстрації автомобіля слід було подати податковим органам окремий Розрахунок податку з власників транспортних засобів щодо такого транспортного засобу. При цьому до загального Розрахунку, що складається на 2008 рік (і подається до 29 лютого 2008 року включно), такий транспортний засіб (щоб уникнути завищення суми транспортного податку) включати не потрібно.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі