Теми статей
Обрати теми

Нові та такі, що були в користуванні, транспортні засоби

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нові та такі, що були в користуванні, транспортні засоби

Як визначити, є транспортний засіб новим чи він був у користуванні, оскільки від цього залежить сума транспортного податку?

(м. Дніпропетровськ)

При визначенні ставок податку при першій реєстрації транспортних засобів в Україні виникає питання стосовно термінів «нові транспортні засоби» і «транспортні засоби, що були в користуванні».

Під поняттям «нові транспортні засоби» слід розуміти транспортні засоби, які ніколи не були зареєстровані. Інакше кажучи, під

новими транспортними засобами в контексті товарної номенклатури розуміють такі транспортні засоби, на які уповноважені державні органи не видавали акти реєстрації, що дають право на експлуатацію цих транспортних засобів.

Поняття «

транспортні засоби, що були в користуванні» відноситься до таких транспортних засобів, які були зареєстровані щонайменше один раз, тобто на які були або є реєстраційні документи, видані уповноваженими державними органами, у тому числі іноземними, що дають право експлуатувати ці транспортні засоби.

Датою початку користування

(уведення в експлуатацію) транспортними засобами, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, вважається дата першої реєстрації транспортних засобів, визначена в реєстраційних документах, які видані уповноваженими державними органами і дають право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі.

Обов’язковість надання підрозділу ДАІ МВС України реєстраційних документів на ввезений до України транспортний засіб, який експлуатувався за межами України і був зареєстрований у відповідному органі іноземної держави, установлено

абз. другим п. 31 Правил № 1388.

За відсутності реєстраційних документів, що надають інформацію про першу реєстрацію транспортних засобів, датою початку користування слід вважати перший день першого місяця року, зазначеного в ідентифікаційному номері транспортних засобів, а за відсутності в ідентифікаційному номері року випуску — 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

В окремих випадках при виникненні спірних ситуацій слід користуватися рекомендаціями

розділу 6 Методики № 142, якою передбачено, що визначення року виготовлення дорожнього транспортного засобу здійснюється на підставі даних його виробника, наведених в ідентифікаційному номері (так званому VIN-коді).

Ідентифікаційний номер являє собою літеро-цифрове позначення, що складається із 17 знаків, умовно поділених на 3 частини. Структура і зміст VIN-коду визначаються міжнародним стандартом ISO 3779-1983, гармонізованим з державним стандартом України ДСТУ 3524-97 обов’язкового застосування в Україні, які складаються з міжнародного коду виробника ДТЗ (перші три символи), описової частини (подальші шість символів) і розпізнавальної частини (останні вісім символів).

У разі визначення року виготовлення ДТЗ необхідно враховувати те, що за міжнародним стандартом ISO 3779-1983 виробники ДТЗ зазначають у VIN-коді або

календарний, або модельний рік виготовлення ДТЗ, тобто наступний модельний рік починається після 1 липня поточного календарного року. Календарний і модельний роки виготовлення можуть також визначатися за розпізнавальною частиною ідентифікаційного номера (останні 8 знаків VIN-коду).

За рік виготовлення ДТЗ приймається календарна дата його виготовлення (день, місяць, рік). Якщо календарну дату виготовлення визначити неможливо, то за основу приймається модельний рік виготовлення, визначений за його ідентифікаційним номером з урахуванням календарної дати першої реєстрації ДТЗ (день, місяць, рік).

Датою першої реєстрації ДТЗ, який перебував у користуванні

(зокрема, який увозиться на митну територію України), є дата, що зазначена в спеціальній графі технічного паспорта (свідоцтва про реєстрацію), наприклад, у паспорті німецького зразка, або дата видачі технічного паспорта (свідоцтва про реєстрацію).

У разі відсутності даних про календарну дату першої реєстрації або виникнення сумнівів щодо її достовірності, коли встановлений модельний рік виготовлення ДТЗ збігається з роком початку його експлуатації, під час оцінки за дату виготовлення приймається 1 січня встановленого модельного року. Якщо встановлений модельний рік виготовлення не збігається з роком початку експлуатації ДТЗ, який зазначено у реєстраційному документі і перевищує його, під час оцінки за дату виготовлення приймається 1 липня зазначеного в реєстраційних документах року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі