Теми статей
Обрати теми

Фізособи-підприємці не подають Розрахунок транспортного податку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Фізособи-підприємці не подають Розрахунок транспортного податку

Приватний підприємець для ведення підприємницької діяльності (виготовлення та встановлення металопластикових конструкцій) з грудня 2007 року використовує власний вантажний автомобіль ГАЗ 330273-1112. Чи потрібно підприємцю подавати Розрахунок сум податку з власників транспортних засобів?

(м. Донецьк)

Відповідно до

ст. 1 Закону № 1963 платниками податку з власників транспортних засобів разом з юридичними особами є фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства), які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби.

Податок з власників транспортних засобів фізичними особами,

у тому числі й громадянами-підприємцями, сплачується перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому здійснюється технічний огляд. Про це прямо зазначено у другому абзаці ст. 5 Закону № 1963.

Вимоги щодо подання до податкового органу

річного Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів і Розрахунку за транспортні засоби, придбані протягом року, стосуються тільки юридичних осіб (абзац четвертий ст. 5 та абзац другий ст. 6 Закону № 1963).

Підприємець юрособою не є, відповідно як «річний» Розрахунок, так і Розрахунок за транспортні засоби, придбані протягом року,

йому подавати не потрібно. Такої ж думки дотримується і ДПАУ в листі від 18.04.2006 р. № 4344/6/31-1019.

Своєрідний

контроль за сплатою податку фізособою-підприємцем відбувається перед проходженням техогляду автомобіля, що знаходиться в його власності, шляхом пред’явлення органам, які здійснюють технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжного доручення про сплату податку як за попередній, так і за поточний рік.

Інакше кажучи, підприємець сплачує транспортний податок як звичайна фізособа (за тими самими ставками і в ті самі строки).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі