Теми статей
Обрати теми

Сплата транспортного податку та подання звітності підприємством, що має філії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата транспортного податку та подання звітності підприємством, що має філії

Підприємство має філію, за якою закріплено декілька автомобілів. Хто зобов’язаний сплачувати податок з власників транспортних засобів та подавати звітність за автомобілі, що базуються за місцезнаходженням філії — сама філія чи головне підприємство?

(м. Київ)

Відповідно до

ст. 1 Закону № 1963 платниками податку з власників транспортних засобів є підприємства, установи та організації, що є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства). Як бачимо, філії та інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, серед самостійних платників транспортного податку не названо.

Раніше

(до 01.01.2007 р.) юридичні особи — платники податку з власників транспортних засобів у строки, визначені законом для річного звітного періоду, повинні були подавати Розрахунок суми цього податку до податкових органів як за власним місцезнаходженням, так і за місцем базування транспортних засобів. У загальному випадку згідно з попередньою редакцією ст. 3 Закону № 1963 податок з власників транспортних засобів сплачувався за місцезнаходженням юридичних осіб. Контроль за нарахуванням та сплатою податку провадився податковою інспекцією також за місцезнаходженням юридичної особи.

У випадку ж

делегування юридичною особою прав щодо обчислення та сплати податку своїм підрозділам за місцем постійного базування транспортних засобів податок сплачувався цими структурними підрозділами з повідомленням про факт сплати юридичній особі. При цьому така юридична особа подавала Розрахунок податку до податкового органу за власним місцезнаходженням на всі транспортні засоби, зареєстровані за ним, з розподілом (групуванням) транспортних засобів за місцями їх постійного базування. У Розрахунку також зазначалося, що податок сплачуватиметься безпосередньо філіями за місцем постійного базування транспорту. І хоча такий механізм сплати транспортного податку Законом № 1963 не передбачався, він був запропонований у листі ДПАУ від 06.05.2000 р. № 6278/7/17-0317 і успішно застосовувався на практиці.

З

01.01.2007 р. юридичні особи подають Розрахунок податку з власників транспортних засобів до органів державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів (згідно з абзацом другим ст. 6 Закону № 1963). Сплату податку також прив’язано до місця реєстрації транспортного засобу (ст. 3 Закону № 1963).

Зареєструвати транспортний засіб згідно з

п. 6 постанови № 1388 може виключно юридична або фізична особа. Філія, не маючи статусу юридичної особи, це зробити не може. Згідно з п. 24 постанови № 1388, якщо стоянку транспортних засобів розташовано за місцезнаходженням філії, відділення (відокремленого підрозділу), то головне підприємство реєструє їх за місцем стоянки (за місцем розташування філії).

Причому

незалежно від місцезнаходження транспортного засобу сплачувати податок з власників транспортних засобів та подавати Розрахунок щодо нього зобов’язане головне підприємство, яке є юридичною особою.

Якщо ж філію виділено головним підприємством на окремий баланс, вона має власні банківські рахунки та уповноважена або не уповноважена вести податковий та бухгалтерський облік, то можливо в такому разі головне підприємство

делегує їй (філії) і право щодо сплати податку з власників транспортних засобів за місцем реєстрації транспорту.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі