Теми статей
Обрати теми

Податок, сплачений при першій реєстрації, протягом року не перераховується

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок, сплачений при першій реєстрації, протягом року не перераховується

Підприємством у січні 2008 року придбано новий автомобіль, реєстрацію щодо якого в Україні проведено вперше. Через несприятливі обставини, що склалися, підприємство вимушене продати такий автомобіль, і планує це зробити вже у ІІ кварталі 2008 року. Чи має право підприємство після продажу перерахувати суму транспортного податку за такий транспортний засіб?

(м. Бердянськ, Запорізька обл.)

Ні, не має права

.

При придбанні нового автомобіля, який реєструється вперше, податок з власників транспортних засобів сплачується (до реєстрації в ДАІ) відразу за весь рік (

ст. 5 Закону № 1963). За придбаний протягом року автомобіль підприємство протягом 10 днів з дня реєстрації в ДАІ мало за місцем його реєстрації подати Розрахунок суми податку з позначкою в титульній частині «Х» у графах «Загальний розрахунок» та «Розрахунок за придбані транспортні засоби».

При продажу автомобіля підприємство вже має керуватися

частиною третьою ст. 5 Закону № 1963, де зазначено, що за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Як бачимо для вперше зареєстрованих транспортних засобів

Закон № 1963 не передбачає проведення перерахунку суми транспортного податку у випадках зняття їх з обліку або їх перереєстрації протягом цього ж року. Отже, у юридичної особи — продавця автомобіля, який первісно при придбанні цього року реєстрував його в Україні вперше, немає підстав для перерахунку транспортного податку.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі