Теми статей
Обрати теми

Якщо автомобіль ліквідовано

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо автомобіль ліквідовано

На балансі підприємства станом на 1 січня 2008 року значилося 3 автомобілі, зареєстровані в органах ДАІ. У лютому 2008 року один автомобіль виведено з експлуатації у зв’язку з його ліквідацією (пошкоджено в результаті аварії) та знято з обліку в органах ДАІ. Чи може підприємство зменшити транспортний податок у зв’язку з ліквідацією автомобіля?

(м. Ізюм)

Так, підприємство має повне право зменшити транспортний податок щодо ліквідованого протягом року автомобіля.

Проте умовою для зменшення транспортного податку тут є не акт ліквідації, а зняття такого автомобіля з реєстрації. Поки автомобіль буде зареєстровано в ДАІ, податок доведеться сплачувати.

Право перерахунку податку підприємству надається згідно з

частиною третьою ст. 5 Закону № 1963, де прямо зазначено, що за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Отже, якщо автомобіль ліквідовано і при цьому знято з реєстрації, то платник може зменшити за подальші місяці поточного року платежі за транспортним податком. Для зменшення подальших платежів потрібно діяти так само, як і в разі продажу (докладніше див. на с. 44): заповнити та надати уточнюючий Розрахунок з уже зменшеною сумою податку та Довідку до нього.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі