Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Особливості розрахунку та сплати до бюджету рентної плати за нафту та газовий конденсат у 2008 році

Редакція ПБО
Стаття

Особливості розрахунку та сплати до бюджету рентної плати за нафту та газовий конденсат у 2008 році

У 2008 році відповідно Закону України від 28.12.2007 р. № 107-VI «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» в кожному податковому (звітному) періоді, що дорівнює календарному місяцю, суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток (у тому числі під час геологічного вивчення) газового конденсату та нафти на підставі спеціальних дозволів на право користування надрами, вносять у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, до Державного бюджету України відповідно:

— рентну плату за газовий конденсат:

— у розмірі 1090 гривень за одну тонну газового конденсату, видобутого з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів;

— у розмірі 404 гривні за одну тонну газового конденсату, видобутого з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів.

— рентну плату за нафту:

— у розмірі 1090 гривень за одну тонну нафти, видобутої з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів;

— у розмірі 404 гривні за одну тонну нафти, видобутої з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів;

Крім того, до затверджених ставок рентної плати за нафту та газовий конденсат застосовується коригуючий коефіцієнт, який обчислюється Міністерством економіки України для кожного звітного (податкового) періоду, причому в кожному звітному (податковому) періоді він змінюється, що пов’язано із ціноутворенням на митній території України та біржових торгах. У минулому році коригуючий коефіцієнт застосовувався лише при проведенні розрахунку рентної плати за нафту.

Коригуючий коефіцієнт обчислюється шляхом ділення середньозваженої (за обсягом) ціни однієї тонни нафти на базових умовах поставки (перевалювальний комплекс), що склалася на останньому у звітному (податковому) періоді аукціоні, який проводився в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, на базову ціну однієї тонни нафти 1940,83 гривень без урахування податку на додану вартість.

Якщо величина коригуючого коефіцієнта, обчислена Міністерством економіки України у звітному (податковому) періоді, нижча ніж така величина, обчислена за вартістю нафти, що склалася в процесі її митного оформлення під час ввезення на територію України з Російської Федерації (далі — митна вартість нафти), або в разі коли у звітному (податковому) періоді аукціони не відбувалися, застосовується коефіцієнт, обчислений за динамікою митної вартості нафти.

Величину коригуючого коефіцієнта за динамікою митної вартості нафти обчислює Міністерство фінансів України за даними Державної митної служби України виходячи із середнього рівня митної вартості нафти за звітний (податковий) період та у базовому періоді (з 1 січня по 1 грудня 2006 року).

Величина коригуючого коефіцієнта обчислюється десятковим дробом із точністю до чотирьох знаків відповідно до актів законодавства з питань проведення статистичних спостережень за змінами цін (тарифів) на споживчі товари (послуги) і розрахунку індексу споживчих цін.

Iнформацію про результати обчислення коригуючого коефіцієнта за динамікою митної вартості нафти Міністерство фінансів України подає щомісяця до 5 числа наступного звітного (податкового) періоду Міністерству економіки України.

Міністерство економіки України щомісяця до
10 числа наступного звітного (податкового) періоду розміщує визначену величину коригуючого коефіцієнта на своєму офіційному сайті в окремому розділі та подає відповідну інформацію Державній податковій адміністрації України.

Крім того, у 2008 році законодавством передбачено умову, відповідно до якої якщо величина коригуючого коефіцієнта, яка застосовується до ставок рентної плати за нафту, що видобуваються в Україні, є меншою одиниці, такий коригуючий коефіцієнт застосовується із значенням 1 (одиниця).

Iнформація про результати проведених аукціонів з продажу нафти розміщується Аукціонним комітетом з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів України (

www.me.kmu.qov.ua.) в рубриці «Прес-центр» у закладці «Оголошення».

Анатолій ЮРЧЕНКО, начальник відділу адміністрування ресурсних (рентних)
та неподаткових платежів управління оподаткування юридичних осіб ДПА в Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі