Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Сума ПДВ у вартості вантажопасажирського авто та витрати на ПММ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сума ПДВ у вартості вантажопасажирського авто та витрати на ПММ

Підприємство планує придбати вантажопасажирський автомобіль з кількістю місць для сидіння, що дорівнює п’яти, та фургоном для перевезення вантажів. Чи можна суму ПДВ, що входить до вартості авто, віднести до складу податкового кредиту? В якому обсязі витрати на ПММ для вантажопасажирських автомобілів включаються до валових витрат?

(м. Луганськ)

Так, згідно з

п. 1.4 Порядку узгодження нормативної документації на конструкцію транспортних засобів, затвердженого наказом Мінтрансу від 22.06.2000 р. № 338, вантажопасажирський автомобіль — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначено для перевезення як пасажирів, так і вантажів.

Визначення легкового автомобіля знаходимо у

ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III (далі — Закон про автотранспорт) — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначено для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж 9 з місцем водія включно.

Незважаючи на те що вантажопасажирські машини мають однаковий з легковими автомобілями код УКТ ЗЕД (

8703), їх не можна розглядати як той самий тип. Щодо цього вартий уваги лист ДМСУ від 12.06.2007 р. № 11/1-29/5820-ЕП, де зазначено, що для однозначної класифікації транспортних засобів необхідно використовувати:

а) технічну документацію заводу-виробника автомобіля із зазначенням кількості місць для сидіння;

б) сертифікати або аналогічні документи, надані уповноваженим органом держави-експортера або держави-виробника із зазначенням, що автомобіль належить до певної категорії.

До документів, які видаються заводом-виробником на нові автомобілі, належать: інструкція з експлуатації автомобіля, документ, що містить повну технічну характеристику транспортного засобу, сервісна книга та інша офіційна інформація заводу-виробника.

При проходженні державної реєстрації

в реєстраційних документах роблять позначку про призначення автомобіля саме за документами постачальника (ст. 19 Закону про автотранспорт).

Отже, якщо в техпаспорті автомобіля зазначено, що він

легковий, то до операції придбання такого авто застосовуються норми п.п. 7.4.2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), згідно з якими не включається до складу податкового кредиту сума податку, сплачена платником податків при придбанні легкового автомобіля (крім таксомоторів), який включається до складу основних фондів.

Сміливі платники податків можуть поборотися за включення сум ПДВ до валових витрат(див. «ПДВ при придбанні легкового авто» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 88, с. 32).

Якщо згідно з документами заводу-виробника та техпаспортом машина є

вантажопасажирською, підприємство має право претендувати на податковий кредит з усієї суми ПДВ, сплаченої під час придбання автомобіля на підставі п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Щодо витрат на ПММ, то для їх відображення в податковому обліку необхідно керуватися

пп. 5.2.1, 5.4.10 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Якщо автомобіль проходить за реєстраційними документами як

вантажопасажирський, то витрати на пально-мастильні матеріали для нього включаються до складу валових витрат на підставі норм загальногосподарського п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Про це зазначали й фахівці ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 24, с. 28.

Щоправда, величина валових витрат не може перевищувати витрат в межах

Норм витрат пального та змащувальних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43. Сума перевищення розглядається як використана не в господарській діяльності, а отже, права на валові витрати в підприємства щодо неї немає.

Якщо в техпаспорті автомобіля зазначено, що він

легковий, то необхідно керуватися нормами п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток, згідно з яким до складу валових витрат не включається 50 % витрат на придбання ПММ для легкових авто.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі