Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відрядження директора до підрозділу підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження директора до підрозділу підприємства

Директор філії їде у відрядження до головного підприємства. Чи необхідний запрошувальний документ від головного підприємства для оформлення відрядження?

(м. Ромни)

Для відображення витрат на відрядження у складі валових необхідно мати наявними не тільки первинні документи, що підтверджують фактичне здійснення витрат, а й документи, що підтверджують зв’язок таких витрат з господарською діяльністю підприємства. Перелік останніх наведено в

п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. (далі — Закон про податок на прибуток): «...запрошень приймаючої сторони, діяльність якої збігається з діяльністю платника податку; укладення договору (контракту); інших документів, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документів, що засвідчують участь особи, яка відряджена стороною, у переговорах, конференціях або симпозіумах, які проводяться за тематикою, що збігається з основною діяльністю платника податку».

У своєму листі

від 10.02.2004 р. № 31-06230-12-21/1960 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 45) Мінфін до цього переліку підійшов досить буквально. На його думку, запрошення приймаючої сторони є обов’язковим документом, що підтверджує зв’язок відрядження з господарською діяльністю. Ми з таким підходом згодні лише частково. Думка Мінфіну справедлива лише тоді, коли інших документів з п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток підприємство не має.

Ураховуючи, що філія і головне підприємство є однією юрособою, установлення цивільно-правових взаємовідносин між ними неможливе. Через це недоцільно говорити і про наміри встановити такі відносини.

З переліку документів, що розглядається, залишаються або запрошення приймаючої сторони, або участь у переговорах за тематикою, пов’язаною з госпдіяльністю. Поняття «переговори» законодавчо не регламентовано і досить широке. Ними цілком можна вважати обговорення будь-яких поточних проблем розвитку підприємства між керівниками різних підрозділів. У результаті цього документом, що підтверджує зв’язок відрядження з госпдіяльністю, може бути протокол про проведені директором на головному підприємстві збори начальників різних підрозділів підприємства. Проте найпростішим та найуніверсальнішим варіантом підтвердження зв’язку відрядження з госпдіяльністю є запрошення приймаючої сторони. Проблем з оформленням такого запрошення у філії бути не повинно.

На закінчення зазначимо: якщо в бухгалтера філії є чи будуть наявними після повернення директора філії з відрядження будь-які з розглянутих вище документів, то наявність запрошення головного підприємства є не обов’язковою, але бажаною. Проте якщо їх не буде, то без такого запрошення претендувати на валові витрати філія не зможе.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі