Теми статей
Обрати теми

Щодо підтвердження фактичного вивезення експортованих товарів

Редакція ПБО
Лист від 11.02.2008 р. № 11/1-19/1458-

Щодо підтвердження фактичного вивезення експортованих товарів

Лист Державної митної служби України, Державної податкової адміністрації України від 11.02.2008 р. № 11/1-19/1458-ЕП, № 2429/7/16-1117

З метою підтвердження факту вивезення

товарів за межі митної території України платник податку на додану вартість, який здійснив операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України (експорт), подає разом з іншими передбаченими законодавством документами оригінал п’ятого основного аркуша (примірника декларанта) вантажної митної декларації (ВМД), що є її складовою частиною, оформленого митним органом під час здійснення митного оформлення експорту товарів.

На ньому зазначеним митним органом за зверненням платника податку

вчиняється напис про фактичне вивезення експортованих товарів за межі митної території України, який засвідчується підписом відповідальної посадової особи і гербовою печаткою цього митного органу. При цьому, з урахуванням змін у нормативно-правових актах України, що набули чинності з 01.01.2008, до оригіналів п’ятих примірників слід прирівнювати оригінали аркушів ВМД нової форми МД-2 з позначенням «3/8».

Такий

напис вчиняється митним органом, що здійснював митне оформлення експорту товарів, виключно після одержання з митного органу, розташованого на митному кордоні України, через який здійснювалося вивезення товарів, офіційного повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України.

Підтвердження факту вивезення експортованих товарів за межі митної території України здійснюється відповідно до Порядку підтвердження відомостей про фактичне вивезення товарів за межі митної території України, затвердженого спільним наказом Держмитслужби та ДПА України від 21.03.2002 № 163/121.

Голова Державної митної служби України

В. Хорошковський

Голова Державної податкової адміністрації України С. Буряк



коментар редакції

Замість п’ятого аркуша ВМД — аркуш з позначкою «3/8»

У листі, що коментується, ДМСУ спільно з ДПАУ зняли запитання, що виникло після появи нових форм ВМД та Інструкції про порядок заповнення ВМД (тобто після 01.01.2008 р.). Річ у тім, що чинні нормативно-правові акти, як і раніше, вимагають підтверджувати фактичне вивезення товару п’ятим основним аркушем ВМД з відповідною позначкою (п. 1 постанови КМУ «Про вдосконалення механізму відшкодування бюджетної заборгованості з податку на додану вартість за операціями з експорту продукції» від 01.03.2002 р. № 243). Але із зазначеної вище дати декларанту дістається аркуш з позначкою «3/8».

У результаті склалася така ситуація. Експортери масово стикалися з випадками відмови з боку митних органів у підтвердженні фактичного вивезення товарів на тій підставі, що декларант не міг пред’явити п’ятий основний аркуш ВМД (якого в нього, зрозуміло, і бути не може), а документи ДМСУ не дозволяли митним органам ставити відмітки про вивезення товару на аркуші «3/8». Лист, що коментується, усе розставив на свої місця. Хоча, звичайно, появи цього роз’яснення чекали вже досить давно.

Аналогічно має вирішуватися питання застосування абз. 2 п.п. 7.7.4 Закону про ПДВ, на підставі якого: «До декларації додаються розрахунок суми бюджетного відшкодування, копії погашених податкових векселів (податкових розписок), у разі їх наявності, та оригіналів п’ятих основних аркушів (примірників декларанта) вантажних митних декларацій, у разі наявності експортних операцій» (укотре звернемо увагу, що Закон про ПДВ вимагає подавати копії оригіналів п’ятих аркушів ВМД, а не самі оригінали, як того вимагає Порядок заповнення декларації з ПДВ). Інакше кажучи, якщо подається розрахунок бюджетного відшкодування, то при заповненому ряд. 2.1 до декларації повинні додаватися не п’яті аркуші ВМД, а аркуші з позначкою «3/8».

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі