Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Корпоративна форма одягу не є додатковим благом працівників

Редакція ПБО
Стаття

Корпоративна форма одягу не є додатковим благом працівників

Якщо роботодавець видає найманим працівникам установлений їм спеціальний одяг (корпоративну форму одягу), то чи вважається вартість такої форми додатковим благом працівників?

 

Згідно з п.п. 4.3.14 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-IV до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається і не підлягає відображенню в його річній податковій декларації, зокрема, вартість робочого одягу, взуття, засобів індивідуального захисту, які видаються роботодавцем платнику податку згідно із Законом № 2694-ХІІ, та обмундирування, отриманих у тимчасове користування платником податку, який перебуває у відносинах трудового найму з роботодавцем, що надає таке майно.

Якщо платник податку, який припиняє трудові відносини з роботодавцем, не повертає йому робочий одяг, взуття, обмундирування, засоби індивідуального захисту, граничний строк використання яких не настав, то при остаточному розрахунку вартість такого майна включається до складу місячного оподатковуваного доходу.

Згідно з п.п. «а» п.п. 4.2.9 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-IV до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку від його роботодавця як додаткове благо (за винятками, передбаченими п. 4.3 цієї статті), а саме у вигляді вартості використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування, за винятком, коли таке надання обумовлене виконанням платником податку трудової функції чи передбачене нормами трудового договору (контракту) або згідно із законом, у встановлених ними межах, а також за винятком користування автомобільним транспортом, наданим платнику податку його роботодавцем-резидентом, який є платником податку на прибуток підприємств.

Отже,

вартість спеціального одягу, передбаченого роботодавцем для носіння при виконанні трудових обов’язків усіма або деякими працівниками, не є їх додатковим благом і не підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Відповідь підготовлена за сприяння
Тетяни ДОБРОДІЙ, начальника відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

(«Вісник податкової служби України», 2007, № 43)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі