Теми статей
Обрати теми

Щодо фінансових санкцій за несвоєчасне подання відомостей персоніфікованого обліку

Редакція ПБО
Лист від 19.10.2007 р. № 16656/09-10

Щодо фінансових санкцій за несвоєчасне подання відомостей персоніфікованого обліку

Лист Пенсійного фонду України від 19.10.2007 р. № 16656/09-10

 

Пенсійний фонд України розглянув заявку <...> щодо застосування фінансових санкцій за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, та в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон)

страхувальник зобов’язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Згідно з п.п. 1 п. 1.3 Порядку формування та подання органами Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.06.2004 р. за № 1000/9599, страхувальник один раз на рік до 1 квітня поточного року згідно із затвердженим графіком подає до територіального органу Пенсійного фонду за місцем реєстрації комплект документів первинної звітності до системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб за попередній рік.

Відповідно до п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону

за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, до територіальних органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення — у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Із матеріалів, наданих для розгляду справи, вбачається: відомості, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, за 2005 рік (строк подання яких закінчився 01.04.2006 р.) до управління Пенсійного фонду України в <...> були надані 28.08.2007 р. (про що свідчить підпис на ярлику-розписці). Таким чином, затримка подання вищезазначених відомостей склала 17 місяців. Сума страхових внесків, сплачена у 2005 році, становить 997,34 грн. Враховуючи наведене, управлінням Пенсійного фонду України в <...> рішенням <...> від 28.08.07 р. було правильно розраховано суму фінансової санкцій в розмірі 1695,47 грн. (997,34 х 10 % х 17 = 1695,47).

Щодо визначення норм під час застосування фінансових санкції повідомляємо. Фінансові санкції за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, застосовуються на підставі п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону. При складанні акта про встановлення порушення строків подання звітності до системи персоніфікованого обліку спеціалістом було допущено механічну помилку щодо визначення норм Закону, що в свою чергу не спростовує факту несвоєчасного подання звітності.

Страхувальник має право оскаржити до вищого органу Пенсійного фонду рішення про застосування фінансових санкцій протягом 10 робочих днів з дня отримання рішення та/або з урахуванням строків позовної давності в судовому порядку.

Перший заступник голови правління В. Кравчук



комментарі редакції

Відповідальність за несвоєчасне подання персоніфікованих відомостей до Пенсійного фонду

Персоніфіковані відомості за попередній рік подаються страхувальниками до Пенсійного фонду один раз на рік до 1 квітня поточного року.

У листі, що коментується, ПФУ нагадує про відповідальність за несвоєчасне подання таких відомостей. Так, згідно з п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення — у розмірі 20 % зазначених сум і не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, штраф за несвоєчасне подання відомостей персоніфікованого обліку може бути чималим у зв’язку з тим, що його сума залежить від суми страхових внесків, які

було сплачено за рік, та кількості місяців затримки подання таких відомостей.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі