Теми статей
Обрати теми

Щодо матеріальної допомоги як об’єкта для нарахування та утримання страхових внесків

Редакція ПБО
Лист від 19.07.2007 р. № 11827/03-20

Щодо матеріальної допомоги як об’єкта для нарахування та утримання страхових внесків

Лист Пенсійного фонду України від 19.07.2007 р. № 11827/03-20

(витяг)

 

<...> Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) об’єктом для нарахування страхових внесків для роботодавців є суми фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплата винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Застраховані особи сплачують страхові внески з сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу.

Єдиним нормативним документом, який розроблено відповідно до Закону України «Про оплату праці», що визначає складові фонду оплати, є Інструкція зі статистики заробітної плати, яка затверджена наказом Державного комітету статистики від 13 січня 2004 року № 5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 року за № 114/8713 (далі — Інструкція).

Відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції матеріальна допомога, що має систематичний характеру надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31), входить до складу фонду оплати праці.

Таким чином,

матеріальна допомога, що виплачується у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена у колективному договорі підприємства та відповідає вищенаведеним вимогам, як за умови подання заяви, так і без неї, є об’єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (0,5 — 5 %) страхових внесків до Пенсійного фонду.

Матеріальна допомога

разового характеру, що надається підприємством у непередбачених (екстрених) випадках окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (пункт 3.31 Інструкції), коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначається адміністрацією підприємства, не належать до фонду оплати праці, а отже, зазначені виплати не є об’єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (0,5 — 5 %) страхових внесків до Пенсійного фонду, незалежно від того, скільки разів на рік працівнику виплачується така допомога за сімейними обставинами. 

Заступник голови правління В. Підлісник



комментарі редакції

Матеріальна допомога разового характеру не обкладається внесками до соціальних фондів

Про порядок обкладення різних видів матеріальної допомоги внесками до соціальних фондів та податком з доходів фізичних осіб ми писали неодноразово та докладно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, спецвипуск № 5; «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 70, 92).

Ні для кого не секрет, що при визначенні того, чи обкладаються суми виплат працівникам підприємства внесками до соціальних фондів, необхідно керуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, а також Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV. Інструкція зі статистики зарплати важлива для визначення того, включається виплата до фонду оплати праці працівників чи не включається. Якщо виплата включається до фонду оплати праці працівників і обкладається податком з доходів, то вона обкладається всіма внесками до соціальних фондів, у тому числі до Пенсійного фонду. Це стосується, зокрема, такої виплати, як матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (наприклад, на оздоровлення). Така допомога включається до фонду оплати праці (п.п. 2.3.3 Інструкції зі статистики зарплати) і обкладається податком з доходів фізичних осіб, а отже, обкладається і всіма внесками до соціальних фондів.

Щодо матеріальної допомоги разового характеру, яка надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, то згідно з п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, вона не включається до фонду оплати праці. На цій підставі вона не є об’єктом обкладення внесками до соціальних фондів, у тому числі і внесками до Пенсійного фонду. Причому не має значення, обкладається така матдопомога податком з доходів фізичних осіб чи ні.

При цьому, як справедливо вказує ПФУ в листі, що коментується, зазначена матеріальна допомога не обкладається внесками до Пенсійного фонду незалежно від того, скільки разів на рік працівнику виплачується допомога за сімейними обставинами.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі