Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Облік операцій з отримання гуманітарної допомоги та благодійних внесків

Редакція ПБО
Стаття

Облік операцій з отримання гуманітарної допомоги та благодійних внесків

 

Іноземний донор надав лікарні гуманітарну допомогу — транспортні засоби спеціального призначення для надання швидкої медичної допомоги. Крім того, періодично лікарня одержує від юридичних та фізичних осіб благодійні внески у грошовій формі.

Як відображаються в обліку бюджетної установи операції з отримання гуманітарної допомоги та благодійних внесків?

(м. Київ)

 

Спочатку зауважимо, що надання благодійної допомоги має здійснюватися згідно із Законом України «Про благодійництво та благодійні організації» від 16.09.97 р. № 531/97-ВР. При цьому благодійною допомогою є

добровільна безкорислива пожертва фізичних та юридичних осіб у вигляді матеріальної, фінансової, організаційної та іншої допомоги. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 р. № 1192-XIV гуманітарна допомога як різновид благодійництва є цільовою адресною допомогою і може надаватися у грошовій та натуральній формах як іноземними, так і вітчизняними донорами.

У бюджетних установ благодійна допомога, у тому числі й гуманітарна, належить до

першої підгрупи другої групи власних надходжень (п. 2 Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затверджених постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659). Такі доходи зараховуються до складу доходів спеціального фонду бюджетної установи.

Слід зауважити, що до першої підгрупи другої групи власних надходжень належать усі види добровільної безповоротної та безоплатної допомоги у вигляді майна, благодійних внесків, грантів та подарунків, у тому числі спонсорські та меценатські внески. При цьому гранти надаються на безповоротній основі і направляються на реалізацію цілей, визначених програмою їх надання, проектом міжнародної технічної допомоги.

При отриманні гуманітарної допомоги бюджетним установам необхідно керуватися

Порядком отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України 04.08.2000 р. № 1222 (далі — Порядок № 1222).

Пунктом 2 Порядку № 1222

передбачено: якщо благодійна допомога не має цільового характеру, то після її отримання керівник бюджетної установи визначає напрями її використання відповідно до першочергових потреб, пов’язаних з основною діяльністю установи. Проте необхідно враховувати, що благодійні внески не можуть направлятися на виплату заробітної плати працівникам.

Як уже зазначалося, допомога має цільовий характер, тому напрям її використання визначається донором. У нашому випадку транспортні засоби спеціального призначення використовуються для надання швидкої медичної допомоги.

Бюджетній установі — одержувачу благодійної допомоги слід також пам’ятати, що благодійні внески

не можуть замінювати вартість платних послуг, які надаються згідно з установленим переліком (п. 3 Порядку № 1222).

Облік основних засобів та інших необоротних активів, отриманих бюджетною установою у вигляді гуманітарної допомоги, здійснюється відповідно до вимог

Інструкції з обліку основних засобів та інших необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64. При цьому зарахування на баланс таких активів здійснюється на підставі акта прийняття-передачі основних засобів № ОЗ-1 (бюджет), форму якого передбачено Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвердженою наказом Головного управління Держказначейства України та Держкомстату України від 02.12.97 р. № 125/70 (далі – Інструкція № 125).

Необоротні активи приймаються комісією, створеною наказом керівника установи. До складу комісії обов’язково має входити працівник бухгалтерії та представник вищої за рівнем організації.

На прийняті необоротні активи комісія складає акт прийняття-передачі основних засобів за вказаною формою, в якому, зокрема, зазначається вартість отриманих матеріальних цінностей

за ринковими вільними цінами на їх аналогічні види. Оцінка необоротних активів здійснюється відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III . При отриманні необоротних активів, що були у вжитку, в акті також зазначається відсоток їх зносу.

Слід зазначити, що акт прийняття-передачі основних засобів № ОЗ-1 (бюджет) складається окремо на

кожний об’єкт основних засобів.

Акт підписується членами комісії, на ньому матеріально відповідальна особа розписується про прийняття цих цінностей на відповідальне зберігання. Дані акта прийняття-передачі відображаються в бухгалтерському обліку бюджетної установи. Одночасно отриманому об’єкту присвоюється інвентарний чи номенклатурний номер, який обов’язково наводиться в акті.

Для подальшого обліку об’єктів необоротних активів, отриманих у вигляді гуманітарної допомоги, застосовуються типові форми первинних документів, передбачені

Інструкцією № 125.

Облік необоротних активів, отриманих як гуманітарна допомога, ведеться

окремо від матеріальних цінностей, придбаних установою за рахунок коштів загального та спеціального фондів кошторису. Тому для виділення таких об’єктів із загальної кількості необоротних активів доцільно на інвентарній картці, інвентарному списку, описі інвентарних карток з обліку основних засобів робити напис «Безоплатно отримані» або «Гуманітарна допомога».

Відображення в бухгалтерському обліку бюджетної установи отримання гуманітарної допомоги, благодійних внесків та їх використання покажемо на прикладі.

Приклад.

Лікарня отримала гуманітарну допомогу від іноземного донора — транспортні засоби спеціального призначення для надання швидкої медичної допомоги. Окремі транспортні засоби раніше перебували в експлуатації. Згідно з актами прийняття-передачі основних засобів загальна вартість транспортних засобів склала 865000 грн., знос — 110000 грн.

Крім того, на спеціальний реєстраційний рахунок лікарні надійшли благодійні внески від фізичних та юридичних осіб загальною сумою 55350 грн. Благодійні внески використано на першочергові потреби, пов’язані з основною діяльністю установи охорони здоров’я.

З урахуванням рекомендацій Держказначейства України в бухгалтерському обліку бюджетної установи ці операції відобразяться так:

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

Гуманітарна допомога в натуральній формі

1

Безоплатно отримано транспортні засоби як гуманітарна допомога

324

712

865000

364

324

865000

105

364

865000

Одночасно

812

401

865000

2

Відображається сума зносу під час надходження транспортних засобів, що були в експлуатації

401

131

110000

Благодійні внески в грошовій формі

1

Отримано благодійні внески на спеціальний реєстраційний рахунок

324

712

55350

2

Витрачено благодійні внески

364, 675

324

55350

 

Звертаємо увагу, що згідно з рекомендаціями Держказначейства України надходження в натуральній формі необхідно пропускати «транзитом» через субрахунок 324 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень». При цьому бюджетна установа повинна скласти Довідку про надходження в натуральній формі та подати її до органу Держказначейства.

Після отримання благодійної (у т. ч. гуманітарної) допомоги бюджетній установі також необхідно буде внести зміни до спеціального фонду кошторису.

Олена Павленко, економіст-аналітик
Видавничого будинку «Фактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі