Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Малоцінні основні засоби платника єдиного податку не стають основними фондами

Редакція ПБО
Стаття

Малоцінні основні засоби платника єдиного податку не стають основними фондами

 

Підприємство під час застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності придбало об’єкт основних засобів балансовою вартістю (за даними бухгалтерського обліку) менше 1000 грн. З наступного року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування, тобто є платником податку на прибуток підприємств.

Чи повинне підприємство станом на початок першого податкового періоду як платник податку на прибуток включити вартість зазначеного об’єкта до складу відповідної групи основних фондів, чи його слід класифікувати як об’єкт запасів?

 

Відповідно до п.п. 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (зі змінами та доповненнями) під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання в господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

Витрати на придбання будь-яких матеріальних цінностей, вартість яких не перевищує 1000 гривень, що призначені для використання в господарській діяльності платника податку, включаються до складу валових витрат платника податку в загальному порядку та враховуються для цілей застосування пункту 5.9 статті 5 цього Закону.

Тому платник не має підстав зазначену матеріальну цінність включати до складу груп основних фондів, а оскільки витрати на її придбання було здійснено платником під час перебування його на спрощеній системі оподаткування, також немає підстав для врахування її вартості для цілей застосування пункту 5.9 статті 5 цього Закону.

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА,
директор департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі