Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податковий облік наднормативних нестач

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий облік наднормативних нестач

 

Підприємство в результаті інвентаризації виявило нестачу ТМЦ, розмір якої перевищує норми природного убутку. Чи потрібно щодо таких ТМЦ коригувати раніше відображені валові витрати та податковий кредит з ПДВ?

(м. Миколаїв)

 

Так, потрібно

.

Відповідно до

п. 7 Інструкції № 69 одними з основних завдань інвентаризації є:

— установлення

фактичної наявності основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів тощо;

— виявлення надлишків або

нестач цінностей та грошей шляхом зіставлення фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку.

Отже,

нестача — це розбіжність між фактичною наявністю цінностей та даними, відображеними в обліку.

Якщо в результаті інвентаризації виявлено нестачу товарно-матеріальних цінностей у розмірах, що перевищують норму природного убутку, то в податковому обліку потрібно виходити з того, що в подальшому ТМЦ, яких не вистачає, уже

не використовуватимуться в господарській діяльності платника податків. А це, як ви розумієте, тягне за собою необхідність проведення відповідних коригувань.

Отже, вартість ТМЦ, яких не вистачає,

виключається з валових витрат шляхом заповнення графи 4 «Запаси, використані не в господарській діяльності» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства. Зверніть увагу: значення рядка 04.1 декларації в цій ситуації залишається незмінним.

Через негосподарське використання ТМЦ, яких не вистачає, підприємству слід відкоригувати й податковий кредит з ПДВ, тобто виключити

з нього суму «вхідного» ПДВ, що припадає на цінності, яких не вистачає, у тому податковому періоді, в якому проведено інвентаризацію. Зробити це можна, заповнивши рядок 16.3 поточної декларації з ПДВ зі знаком «мінус» і додаток 1 до декларації «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

Коригувальна інформація в цьому додатку відобразиться, зокрема:

— у графі 8 із зазначенням у ній підстави для проведення коригування податкового кредиту з ПДВ — «Нестача ТМЦ, розмір якої перевищує норми природного убутку»;

— у графі 10 із зазначенням у ній суми раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ, що припадає на ТМЦ, яких не вистачає.

При цьому у графах 6 і 7 додатка проставляється прокреслення, оскільки у виписуванні Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної) у ситуації, що розглядається, немає необхідності.

Докладніше питання інвентаризації розглянуто у статті «

Передноворічна інвентаризація» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 93) та в тематичному номері «Питання інвентаризації» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 100).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі