Теми статей
Обрати теми

Виплати працівникам, які здійснюються не за рахунок прибутку, включаються до складу витрат підприємства

Редакція ПБО
Лист від 14.08.2007 р. № 31-34000-20/23-5156/5352

Виплати працівникам, які здійснюються не за рахунок прибутку, включаються до складу витрат підприємства

Лист Міністерства фінансів України від 14.08.2007 р. № 31-34000-20/23-5156/5352

 

Міністерство фінансів України на запит щодо застосування Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 грудня 2006 року № 1213 (далі — Положення), повідомляє.

Відповідно до статті 75 Господарського кодексу України державні підприємства утворюють за рахунок прибутку (доходу) спеціальні (цільові) фонди, до яких, зокрема, належать фонд матеріального заохочення працівників та фонд розвитку виробництва.

У разі якщо капітальні інвестиції (придбання, створення, модернізація, модифікація, реконструкція, добудова, дообладнання тощо необоротних активів) здійснюються за рахунок власних джерел підприємства, а саме за рахунок фонду розвитку виробництва, то відповідно до Положення у бухгалтерському обліку такі операції відображаються за дебетом субрахунку 4261 «Фонд розвитку виробництва» і кредитом субрахунку 4262 «Використання фонду виробництва». Залишок додаткового капіталу на цьому субрахунку відображає джерело формування майна підприємства та може бути зменшений у разі прийняття уповноваженим органом рішень щодо зменшення додаткового капіталу, зокрема при реструктуризації, ліквідації підприємства та інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно з частиною другою Положення, у розпорядчому документі про облікову політику, який приймається підприємством і погоджується органом, до сфери управління якого воно належить, має бути визначено порядок виплат, які здійснюються за рахунок фонду споживання, створеного за рахунок прибутку (у тому числі визначається їх вичерпний склад).

Виплати працівникам, які здійснюються за рахунок прибутку, у бухгалтерському обліку відображаються за дебетом субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» і кредитом рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам».

Усі інші виплати працівникам, які не визначені розпорядчим документом про облікову політику та рішенням власника (уповноваженого органу), як такі, що виплачуються з прибутку

, обліковуються відповідно до Положення (стандарту) 26 «Виплати працівникам», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 жовтня 2003 року № 601, та включаються до складу витрат підприємства.

Заступник міністра Т. Єфименко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі