Теми статей
Обрати теми

Щодо митного оформлення товарів із застосуванням податкових векселів

Редакція ПБО
Лист від 27.12.2007 р. № 11/7-15/13187-

Щодо митного оформлення товарів із застосуванням податкових векселів

Лист Державної митної служби України від 27.12.2007 р. № 11/7-15/13187-ЕП

 

На доповнення до листа Держмитслужби від 27.11.2007 № 11/4-15/12133-ЕП та з метою забезпечення ефективного механізму реалізації постанови Кабінету Міністрів України «Про доповнення Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України» від 21.11.2007 № 1344 повідомляємо.

У відповідності до внесених цією постановою змін до Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України, податковий вексель може бути видано лише особою, яка є платником ПДВ відповідно до вимог статті 2 Закону України «Про податок на додану вартість», якщо раніше такий платник податку чи пов’язані з ним особи, які є або були платниками податку на додану вартість, не здійснювали погашення податкових векселів у спосіб, не передбачений пунктом 19 Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України.

Разом з цим, Державна податкова адміністрація України інформувала Держмитслужбу про непередбаченість й непрогнозованість змін кола пов’язаних осіб, що унеможливлює їх визначення, й одночасно запропонувала скористатись інформацією про платників, які мають інші джерела погашення податкових векселів, що щоденно надходить до Держмитслужби згідно з Порядком обміну інформацією щодо обігу, обліку та погашення податкових векселів для забезпечення звірки, затвердженим спільним наказом від 08.07.2004 № 494/383.

Крім того, Державна податкова адміністрація України листом від 24.12.2007 № 26189/7/16-1517 інформувала податкові органи про те, що нормативно-правовими актами не передбачено надання додаткових довідок ні про погашення податкових векселів, ні про пов’язаних осіб платників.

Враховуючи позицію Державної податкової адміністрації України та з метою забезпечення дотримання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 № 1344 й недопущення затримок в митному оформленні товарів у разі ненадання податковими органами довідок, визначених листом Держмитслужби від 27.11.2007 № 11/4-15/12133-ЕП,

до врегулювання механізму застосування вимог зазначеної постанови митне оформлення товарів із застосуванням податкових векселів здійснювати за умови, коли назва платника податків відсутня в інформації про суб’єктів господарювання, які здійснювали погашення векселів за рахунок інших джерел, розміщеної в ЄАІС Держмитслужби .

Згідно з пунктом 2.3 Порядку обміну інформацією щодо обігу, обліку та погашення податкових векселів для забезпечення звірки, затвердженого спільним наказом від 08.07.2004 № 494/383,

зазначена інформація містить дані про податкові векселі, які було погашено протягом попереднього періоду, включаючи попередню добу.

На момент митного оформлення використовувати наявну в ЄАІС Держмитслужби інформацію, що надала Державна податкова адміністрація України, по останній даті надання.

Заступник голови Служби А. Гутник



комментарі редакції

Дежа-вю, або доля довідки для видачі податкового векселя

У пам’яті свіжі нещодавні спогади, коли після внесення змін до Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.97 р. № 1104, митники вимагали від платників ПДВ, які мали намір видати податковий вексель на суму імпортного ПДВ, довідку, що видається податковими органами і підтверджує відсутність непогашених податкових векселів на момент митного оформлення. Тоді податківці абсолютно справедливо відмовили у видачі таких довідок, і врешті-решт митники погодилися з таким станом речей.

Приблизно те ж саме відбулося і з недавніми змінами до Порядку видачі податкових векселів. Автори цих змін, судячи з усього, мали намір обмежити видачу податкового векселя тими платниками, які користувалися судовими рішеннями не стільки для захисту своїх прав, скільки для цілей уникнути сплати ПДВ. А в результаті постраждали всі платники податків: митники приймали товари до оформлення тільки за наявності довідки податкових органів, що суб’єкт господарювання або пов’язані з ним особи станом на момент митного оформлення не здійснювали погашення податкових векселів непередбаченим способом (див. лист ДМСУ від 27.11.2007 р. № 11/4-15/12133-ЕП у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 99).

З появою листів обох органів стало очевидним, що ситуація повторюється. Податківці, як і того разу, вважають, що митникам для прийняття векселя достатньо інформації, яка передається ДПАУ в централізованому порядку, видачу будь-яких додаткових довідок законодавством не передбачено (див. лист ДПАУ від 24.12.2007 р. № 26189/7/16-1517 на с. 7), а митники знову погоджуються з такою постановкою питання (див. лист ДМСУ від 27.12.2007 р. № 11/7-15/13187-ЕП).

Виникає запитання: навіщо було наступати на ті самі граблі вдруге?

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі