Теми статей
Обрати теми

Про надання додаткової відпустки за наявності декількох підстав

Редакція ПБО
Лист від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07

Про надання додаткової відпустки за наявності декількох підстав

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув <...> лист і повідомляє.

У зв’язку з тим, що у статті 19 Закону України «Про відпустки» не чітко виписано визначення наявності декількох підстав для надання додаткової відпустки, це питання додатково вивчалося Мінпраці разом з Мін’юстом і Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України, за результатами чого повідомляємо таке.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або всиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів

.

Відповідно до зазначеного

окремими підставами для надання цієї відпустки слід вважати:

— жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

— жінка, яка має дитину-інваліда;

— жінка, яка всиновила дитину;

— одинока мати;

— батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальній установі);

— особа, яка взяла дитину під опіку.

Отже, у наведеному в листі випадку жінка, яка має всиновлену дитину і одночасно є одинокою матір’ю (удовою), має

право на таку відпустку за двома підставами (14 календарних днів): «жінка, яка всиновила дитину» і «одинока мати».

Директор Департаменту О. Товстенко



комментарі редакції

Додаткова відпустка на дітей: визначення її тривалості

Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР жінці, яка працює та має двох чи більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, одинокій матері, батькові, котрий виховує дитину без матері (у тому числі і в разі тривалого перебування матері в лікувальній установі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, щороку надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів.

На жаль, у Законі про відпустки не прописано чітко механізм визначення наявності декількох підстав для надання додаткової відпустки. У зв’язку з цим закономірно виникає потреба в роз’ясненні цього питання відповідним відомством — Мінпраці.

Нагадаємо, що в більш ранньому листі від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07 фахівці Мінпраці зазначали, що підставами потрібно вважати такі умови:

— наявність двох і більше дітей віком до 15 років;

— наявність дитини-інваліда;

— наявність усиновленої дитини;

— наявність дитини під опікою;

— наявність дитини в одинокої матері;

— наявність у батька дитини, яку він виховує без матері.

На думку Мінпраці, що викладена в зазначеному листі, коли підстави збігаються, може бути застосовано тільки одну з них. Отже, конкретну дитину може бути враховано тільки за однією з викладених вище підстав. Так, якщо одинока мати має одну дитину-інваліда, їй надається додаткова відпустка на дітей за однією з підстав, оскільки таку дитину може бути враховано за однією з них (або як дитину одинокої матері, або як дитину-інваліда у жінки-матері). У цьому випадку тривалість додаткової відпустки становить 7 календарних днів. Наявність у одинокої матері двох дітей, з яких одна дитина є інвалідом, дає право на додаткову відпустку за двома підставами (наявність дитини-інваліда; наявність дитини в одинокої матері). Зауважимо, що кожна дитина в цьому випадку бере участь у визначенні окремої підстави, за якою жінка має право на додаткову відпустку. Загальна тривалість додаткової відпустки на дітей у такому разі становить 14 календарних днів.

У зв’язку зі згаданим вище роз’ясненням Мінпраці щонайменше викликає здивування нове роз’яснення, що коментується. У цьому листі розглядається ситуація, коли жінка, яка всиновила дитину, потім стала вдовою. Запитання знову полягає в тому, на яку тривалість додаткової відпустки вона має право. Мінпраці відповідає — на 14 календарних днів. Отже, у цьому випадку, на думку Мінпраці, у такої жінки є обидві підстави для додаткової відпустки на дітей — як у жінки, котра всиновила дитину, і як у одинокої матері. Але виникає запитання: а як це узгоджується з попереднім роз’ясненням Мінпраці стосовно того, що конкретну дитину може бути враховано тільки за однією з підстав? Виходить, що в цій ситуації єдину дитину такої жінки може бути враховано як за підставою «жінка, яка всиновила дитину», так і за підставою «одинока мати».

Про що свідчить лист Мінпраці, який коментується, судити важко. Не зовсім зрозуміло, чи змінило Мінпраці свою думку з проблеми, що розглядається. Сподіваємося, що подальші роз’яснення поставлять крапку в цьому питанні.

Докладніше про питання надання додаткової відпустки на дітей читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 33.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі