Теми статей
Обрати теми

Про сплату страхових внесків до ПФУ у 2008 році

Редакція ПБО
Лист від 08.01.2008 р. № 120/03-20

Про сплату страхових внесків до ПФУ у 2008 році

Лист ПФУ від 08.01.2008 р. № 120/03-20

 

У зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі — Закон) Пенсійний фонд України повідомляє.

Ураховуючи положення підпункту 4 пункту 30 розділу II Закону у 2008 році страхові внески, що перераховуються страхувальниками, зазначеними в пунктах 1, 2 і 5 статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до солідарної системи, сплачуються в розмірі 33,2 відсотка. При цьому страхувальники, зазначені в пунктах 1 і 2 статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за найманих працівників з числа осіб льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації та бортоператорів, які виконують спеціальні роботи в польотах, сплачують страхові внески в розмірі 42 відсотки і за працюючих інвалідів — 4 відсотки. Підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих, страхові внески сплачують за ставкою 4 відсотки від об’єкта оподаткування для всіх працівників цих підприємств.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку сплачують страхові внески за найманих працівників за ставкою 19,92 відсотка від об’єкта оподаткування і за ставкою 33,2 відсотка за осіб, які виконують роботи за угодами цивільно-правового характеру. Кошти для компенсації Пенсійному фонду України суми втрат від застосування спеціальної ставки платниками фіксованого сільськогосподарського податку розраховуються як різниця між коштами, сплаченими за спеціальною ставкою, і коштами, які було б сплачено при застосуванні ставки в розмірі 33,2 відсотка.

Установлено новий розмір страхових внесків для застрахованих осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та фізичних осіб, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами

, у тому числі для членів творчих спілок, творчих працівників, які є членами творчих спілок, військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби), осіб рядового і начальницького складу (крім застрахованих осіб, визначених абзацами третім — восьмим пункту 4 і пунктом 5 статті 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»), а саме:

2 відсотки із сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, сум грошового забезпечення, яке включається до складу загального оподатковуваного доходу.

За осіб, зазначених у пунктах 8, 13 і 14 статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страхові внески до солідарної системи сплачуються із коштів відповідних бюджетів у розмірі 40 відсотків мінімального страхового внеску, розрахованого із застосуванням ставки в 33,2 відсотка.

Мінімальний страховий внесок у 2008 році розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, установленої статтею 59 розділу І Закону, а саме:

з 1 січня 2008 року — 515 грн. на місяць;

з 1 квітня 2008 року — 525 грн. на місяць;

з 1 жовтня 2008 року — 545 грн. на місяць;

з 1 грудня 2008 року — 605 грн. на місяць.

Максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу у 2008 році дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатних осіб. Отже, ураховуючи розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, затвердженого статтею 58 розділу І Закону, ця величина складає:

з 1 січня 2008 року — 9495 грн.;

з 1 квітня 2008 року — 9705 грн.;

з 1 липня 2008 року — 9735 грн.;

з 1 жовтня 2008 року — 10035 грн.

У 2008 році продовжує діяти встановлений порядок розрахунку за страховими внесками платниками спрощеної системи оподаткування та порядок обліку сум сплачених страхових внесків і частини єдиного та фіксованого податків, які надійшли до бюджету Фонду від органів Державного казначейства України.

Згідно з пунктом 31 розділу II і пунктом 2 Прикінцевих положень Закону дію законів України «Про внесення змін до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 22 жовтня 1998 року» № 208-ХIV та від 15 липня 1999 року № 967-ХIV продовжено до 31 грудня 2008 року.

При цьому

збір з купівлі-продажу валюти протягом 2008 року справляється з операцій купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривні в розмірі 0,5 відсотка. Розмір збору з інших господарських операцій не змінився.

Заступник голови правління В. Короневський



комментарі редакції

Утримання до Пенсійного фонду з 1 січня 2008 року складають 2 % від об’єкта оподаткування

У листі, що коментується, ПФУ повідомляє платників про зміни, які відбулися з 2008 року у зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 4).

Головна зміна, що стосується сплати страхових внесків до Пенсійного фонду, унесена зазначеним законом, полягає в тому, що з 1 січня 2008 року встановлено новий розмір страхових внесків для застрахованих осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та фізичних осіб, які виконують роботи згідно з цивільно-правовими договорами. Такі застраховані особи сплачують

2 % із сум доходу у вигляді заробітної плати, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, допомоги по тимчасовій непрацездатності, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов цивільно-правового договору.

Збір з купівлі-продажу валюти протягом 2008 року справляється з операцій купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривні в розмірі 0,5 %.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку у 2008 році сплачують страхові внески за найманих працівників за ставкою 19,92 % від об’єкта оподаткування і за ставкою 33,2 % за осіб, які виконують роботи за угодами цивільно-правового характеру.

Розміри решти внесків до Пенсійного фонду та зборів з інших господарських операцій до Пенсійного фонду залишилися колишніми.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі