Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Як виплачуються надбавки за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи

Редакція ПБО
Стаття

Як виплачуються надбавки за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи

 

Державним службовцям районної державної адміністрації виплачується надбавка за високі досягнення у праці в розмірі 30 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг державного службовця та вислугу років. Чи має право орган виконавчої влади встановити ще одну надбавку — за виконання особливо важливої роботи? Якщо може, то в якому розмірі? Які існують особливості виплати зазначених надбавок?

 

Виплату надбавок за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи державним службовцям передбачено

абз. «в» п.п. 1 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури і умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268). Такі надбавки встановлюються в межах фонду оплати праці в таких розмірах:

— керівникам структурних підрозділів, їх заступникам, спеціалістам —

у розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг держслужбовця (дипломатичний ранг, класний чин, кваліфікаційний клас, спеціальне звання) та вислугу років;

— керівним працівникам та спеціалістам департаментів, управлінь, відділів, інших структурних підрозділів, які безпосередньо займаються розробкою проектів нормативно-правових актів, проводять експертизу проектів цих актів (якщо положеннями про підрозділи передбачено виконання такої роботи), а також прокурорам та слідчим органів прокуратури, керівним працівникам та слідчим органів внутрішніх справ, посади яких віднесено до відповідних категорій посад державних службовців та які займаються розслідуванням кримінальних справ, —

у розмірі до 100 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг держслужбовця (дипломатичний ранг, класний чин, кваліфікаційний клас, спеціальне звання) та вислугу років;

— службовцям —

у розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавки за вислугу років.

Надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи, а також її розмір установлюється конкретному працівнику керівником органу державної влади, про що видається наказ. Що ж необхідно ураховувати керівнику при призначенні надбавки?

Аналізуючи текст

постанови № 268, доходимо висновку, що в ній прямо не передбачено одночасної виплати двох надбавок (за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи) у максимальному розмірі кожна. У контексті постанови № 268 виплата, що встановлюється керівником, називається «надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи» і її розмір обмежується відповідно 50 і 100 відсотками. Отже, тільки одна з цих надбавок може виплачуватися в максимальному розмірі (тобто в розмірі 50 % і 100 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та вислугу років).

Одночасно виникає ще одне запитання: чи можливе встановлення двох надбавок (за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи), розмір яких сукупно не перевищує відповідно 50 % і 100 %? Так, такий варіант можливий. Це не суперечитиме

постанові № 268, оскільки загальна сума виплат не перевищить граничний розмір, установлений цим документом.

Наведемо приклад.

Начальнику відділу — держслужбовцю раніше було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 30 %. На час виконання окремої роботи за рішенням керівника установи такому працівнику передбачається встановити надбавку за виконання особливо важливої роботи. У цьому випадку максимальний розмір цієї надбавки не має перевищувати 20 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та вислугу років.

У результаті загальний розмір двох надбавок не перевищуватиме максимальної величини, тобто 50 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та вислугу років. Отже, буде дотримано вимоги постанови № 268.

При встановленні надбавок також необхідно враховувати деякі моменти, на які звертає увагу Мінпраці в

листі від 07.11.2007 р. № 8379/0/14-07/13.

Так, надбавка за високі досягнення у праці встановлюється в разі добросовісного та якісного виконання працівником своїх функціональних обов’язків, передбачених посадовою інструкцією. При цьому

мають ураховуватися: професіоналізм, компетентність, ініціативність, особистий внесок до загальних результатів роботи, відсутність порушень виконавчої та трудової дисципліни. У разі погіршення якості роботи чи порушення трудової дисципліни розмір такої надбавки може бути зменшено або така надбавка взагалі знімається з працівника.

Надбавка за виконання особливо важливої роботи встановлюється з метою стимулювання якості та строків виконання конкретної роботи. Для цього має бути

чітко визначено кінцеву мету роботи та строки її виконання. Тому в наказі керівника про встановлення цієї надбавки необхідно зазначити строки, після закінчення яких вона перестає виплачуватися.

Олена Павленко, економіст-аналітик
Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі