Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. При визначенні підприємства як малого використовується показник середньої кількості працівників за рік

Редакція ПБО
Стаття

При визначенні підприємства як малого використовується показник середньої кількості працівників за рік

 

Частиною 7 ст. 63 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV малими підприємствами визнаються такі, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п’ятдесяти осіб.

Як розрахувати цей показник?

 

Статтею 1 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» передбачено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для суб’єктів малого підприємництва — юридичних осіб будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб.

При цьому середньооблікова чисельність працюючих для суб’єктів малого підприємництва визначається

за методикою, затвердженою органами статистики, з урахуванням усіх його працівників, у тому числі тих, які працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філіалів, відділень та інших відособлених підрозділів.

Відповідно до пункту 3.1 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої

наказом Державного комітету статистики від 28.09.2005 р. № 286 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 30.11.2005 р. за № 1442/11722, середня кількість працівників підприємства за період (місяць, квартал, з початку року, рік) визначається як сума таких показників: середньооблікової кількості штатних працівників; середньої кількості зовнішніх сумісників; середньої кількості працюючих за цивільно-правовими договорами.

Таким чином, зокрема, для такого звітного періоду, як рік, середня кількість працівників підприємства визначається як сума зазначених вище показників за рік.

Звертаємо увагу, що середня кількість працівників підприємства за рік має відповідати показникам, зазначеним у формах державних статистичних спостережень:

 

Середня кількість працівників підприємства за рік

=

У звітах за січень — грудень року: ряд. 1040 гр. 2 (форма № 1-ПВ термінова-місячна) + ряд. 7030 гр. 2 + ряд. 7040 гр. 2 (форма № 1-ПВ термінова-квартальна)

=

У звіті за формою № 1-підприємництво (річна або коротка-річна) за рік: ряд. 510 + ряд. 520

 

Інеса СЕНИК,
заступник директора департаменту — начальник відділу статистики оплати праці
Державного комітету статистики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі