Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Роз’яснення до статті 39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

Редакція ПБО
Стаття

Роз’яснення до статті 39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

 

Статтею 39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік...» визначено, що в разі зміни юридичної адреси суб’єктів підприємницької діяльності — платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів (обов’язкових платежів) після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Таким чином, якщо згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у 2008 році суб’єктом підприємницької діяльності буде внесено зміни щодо свого місцезнаходження (місця проживання), які пов’язані зміною зі адміністративного району, до кінця 2008 року податки така юридична особа чи фізична особа — підприємець має сплачувати за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання). У зв’язку із цим

продовжується до кінця 2008 року строк перебування на обліку такого суб’єкта в органі державної податкової служби за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання).

Порядок зняття з обліку та взяття на облік платника податків в органах державної податкової служби відповідно за попереднім та новим місцезнаходженням визначений пунктом 8.8 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.98 № 80, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.03.98 за № 172/2612 (у редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 17.11.98 № 552) (зі змінами) (далі — Порядок).

Особливості обліку платника податків, строк перебування на обліку в органі державної податкової служби за попереднім

місцезнаходженням якого був продовжений після зміни ним місцезнаходження (місця проживання), що пов’язано зі зміною адміністративного району, визначені підпунктом 8.8.10 Порядку. Зокрема, установлено, що за зверненням такого платника податків орган державної податкової служби, в якому він перебуває на обліку, видає нову довідку про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП замість старої . У новій довідці вказуються відомості про платника податків та строк її дії, що відповідає двадцятому дню, наступному за днем завершення строку перебування на обліку платника податків.

Процедури заміни свідоцтва

про реєстрацію платника податку на додану вартість у разі зміни місцезнаходження платника податку, пов’язаного зі зміною адміністративного району, визначені пунктами 23 та 24 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.03.2000 № 79, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.04.2000 за № 208/4429 (зі змінами).

Слід також зауважити, що

до платників податків, які не є суб’єктами підприємницької діяльності (неприбуткові організації, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність), у разі зміни ними місцезнаходження (місця проживання), норми статті 39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік...» не застосовуються.

Після закінчення поточного 2008

року за відсутності інших обставини, за яких строк перебування платника податків на обліку повинен бути продовжений, органом державної податкової служби за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) проводиться зняття з обліку платника податків, на якого поширюється дія статті 39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік...», та передача облікової справи платника податків до органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання). До зняття з обліку платник податків сплачує податки і подає податкові декларації та розрахунки за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання). За новим місцем реєстрації такий платник податків сплачує податки і подає податкові декларації та розрахунки (у тому числі за грудень, IV квартал чи за 2008 рік), починаючи з 1 січня 2009 року.

Платники податків, які

з 15 по 31 грудня 2008 року здійснять реєстрацію зміни свого місцезнаходження (місця проживання), пов’язаної зі зміною адміністративного району, знімаються з обліку відповідно до пункту 8.8 Порядку у місячний строк від дня надходження хоча б одного з документів, необхідних для початку процедури зняття з обліку / взяття на облік, але не раніше
1 січня 2009 року, якщо відсутні обставини, за яких строк перебування платника податків на обліку повинен бути продовжений.

Начальник Управління реєстрації та обліку платників податків ДПА України Н. Калєніченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі