Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Надання навчальної відпустки працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання навчальної відпустки працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

 

Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років і одночасно заочно навчається в інституті. Чи зобов’язане підприємство оплачувати навчальну відпустку під час сесії такої працівниці? Якщо підприємство повинне це робити, то як розрахувати заробітну плату для оплати навчальної відпустки?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки, тривалість яких залежить від рівня акредитації навчального закладу, форми навчання, виду сесії: настановні заняття, здавання заліків та іспитів, період підготовки і захисту дипломної роботи та інші випадки, передбачені законодавством.

Згідно зі

ст. 1 Конвенції Міжнародної організації праці № 140, ратифікованої Україною Законом від 26.09.2002 р. № 174-IV, оплачувана навчальна відпустка — це відпустка, яка надається працівнику з метою навчання на певний період у робочий час з виплатою відповідної грошової допомоги.

Проте працівниця перебуває в іншій відпустці —

у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, а отже, не працює і тому не може піти в робочий час в «оплачувану навчальну відпустку». Це означає, що в підприємства немає підстав для оплати відпустки у зв’язку з навчанням такої працівниці у вищому навчальному закладі.

Зауважимо, що працівниця має право

перервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років на період відпустки у зв’язку з навчанням. Для цього така працівниця може звернутися до власника або керівництва підприємства із заявою про припинення відпустки для догляду за дитиною до трьох років і надання їй додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням на період сесії. До заяви додається довідка — виклик на сесію вищого навчального закладу. Ситуація буде така: працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до трьох років, стала до роботи і відразу пішла у відпустку у зв’язку з навчанням в інституті. Відповідно до ст. 202 Кодексу законів про працю та ст. 15 Закону про відпустки роботодавець зобов’язаний надати працівнику оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням. Ця відпустка надається саме в час, який визначено вищим навчальним закладом. Ненадання відпустки в цей час не може бути обґрунтовано виробничою необхідністю підприємства. Як зазначено в листі Мінпраці від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07, чинним законодавством не передбачено підстав для відмови працівниці в перериванні відпустки для догляду за дитиною до трьох років для отримання відпустки у зв’язку з навчанням, право на яку підтверджено довідкою-викликом.

Середню заробітну плату для оплати такої відпустки обчислюють відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Зауважимо: згідно з п. 4 Порядку № 100 у разі якщо в розрахунковому періоді працівниця не мала заробітку не з її вини, середня заробітна плата для оплати додаткової відпустки у зв’язку з навчанням обчислюється виходячи з установленої їй у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Після закінчення додаткової відпустки у зв’язку з навчанням працівниця може знову оформити відпустку для догляду за дитиною до трьох років.

У консультації, опублікованій у газеті «Праця і зарплата», 2005, № 10, працівники Мінпраці додатково зазначають, що

особа, яка фактично доглядає дитину, може на свій розсуд у будь-який час до закінчення встановленого наказом роботодавця строку відпустки для догляду за дитиною до трьох років неодноразово переривати цю відпустку, а потім знову її оформляти.

Нагадаємо, що згідно з

абзацом одинадцятим п. 11 Порядку призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою КМУ від 11.01.2007 р. № 13 (далі — Порядок № 13), підприємство-роботодавець такої працівниці має повідомити органи праці та соціального захисту населення за місцем проживання працівниці про припинення їй відпустки для догляду за дитиною до трьох років у зв’язку з оформленням навчальної відпустки протягом 5 днів з дня видання відповідного наказу.

Після закінчення відпустки у зв’язку з навчанням, щоб відновити виплату допомоги по догляду за дитиною до трьох років, працівниця знову подає до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання відповідну

заяву та наказ (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за дитиною, оскільки ці документи є підставою для виплати допомоги по догляду за дитиною до трьох років (п. 11 Порядку № 13). На практиці оригінал наказу (розпорядження) залишається на підприємстві, а до органів праці та соціального захисту населення подається копія або витяг з наказу (розпорядження).

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі