Теми статей
Обрати теми

Щодо включення до податкового кредиту частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом

Редакція ПБО
Лист від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717

Щодо включення до податкового кредиту частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з надходженням численних запитів як від платників податку, так і від податкових органів разом із Міністерством фінансів України, Міністерством юстиції України та Національним банком України додатково опрацювала питання реалізації фізичними особами — платниками податку з доходів фізичних осіб права на податковий кредит, передбачене п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 та ст. 10 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» і повідомляє.

Статтями 5 та 10 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) передбачено, що платник податку — резидент має право включити до складу податкового кредиту частину суми процентів за іпотечним житловим кредитом, фактично сплачених протягом звітного податкового року. При цьому, Закон № 889 не містить обмежень щодо валюти, в якій здійснюється кредитування.

Законодавством України при проведенні операцій з валютою передбачено певний порядок її використання. Так, згідно із статтею 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банки мають право здійснювати операції з надання кредитів в іноземній валюті, отримання відсотків від позичальників за такими кредитами на підставі банківської ліцензії та письмового дозволу Національного банку України на здійснення операцій з валютними цінностями, зокрема залучення і розміщення іноземної валюти на валютному ринку України.

Одночасно, оскільки у Законі № 889 не наведено визначення терміну «витрати, що понесені в іноземній валюті», тому

при розрахунку суми зазначених витрат у гривнях згідно із пунктом 1.21 статті 1 цього ж Закону слід використовувати відповідні положення пункту 7.3 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в частині, що не суперечать Закону № 889.

Враховуючи вищевикладене,

платники податку з доходів фізичних осіб мають право включити до складу свого податкового кредиту частину суми процентів, сплачених за іпотечними житловими кредитами, виданими та повернутими в іноземній валюті.

При цьому ДПА України доручає довести вище зазначене до всіх підвідомчих податкових органів та в установленому порядку до платників податку, а також

відкликає з місць застосування свій лист від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0715.

Також звертаємо увагу, що надання у поточному і подальших податкових періодах (роках) податкового кредиту щодо процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, слід провадити з

огляду на норму п.п. 5.4.3 п. 5.4 ст. 5 Закону.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції


Нова думка ДПАУ: платник податків має право на податковий кредит за іпотечним кредитом в іноземній валюті

Відбулося! ДПАУ погодилася, що платник податків має право на податковий кредит за іпотечним кредитом в іноземній валюті.

Нагадаємо, що раніше в листі від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0717 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 49) ДПАУ наполягала на тому, що якщо фінансовий кредит на придбання (будівництво) житла було отримано в іноземній валюті, то права на податковий кредит платник податків не має. Наша редакція була докорінно не згодна з цією думкою, про що ми писали як у редакційному коментарі до зазначеного листа, так і у своїх статтях (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 17).

І нарешті ДПАУ погодилася з думкою, що Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не містить обмежень стосовно валюти, в якій має бути видано іпотечний кредит, для того щоб платник податків мав право на податковий кредит.

Крім цієї дуже радісної новини для платників податків, хотілося б звернути увагу на менш ліберальне положення листа ДПАУ, що коментується.

ДПАУ зазначає, що надання в поточному та наступних податкових періодах (роках) податкового кредиту щодо процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, необхідно провадити з урахуванням норм п.п. 5.4.3 Закону № 889.

У свою чергу, згідно з п.п. 5.4.3 Закону № 889, якщо платник податків не скористався правом на нарахування податкового кредиту за результатами звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

З цього випливає таке: якщо платник податків, який мав право на податковий кредит щодо сплачених у 2006 році процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, декларацію за підсумками 2006 року не подавав, то він не має права перенести цю суму процентів до декларації за підсумками 2007 і наступних років.

Щодо права на податковий кредит стосовно процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, сплачених у 2007 році, зауважимо таке.

Ті платники податків, які не подавали декларацію за 2007 рік і мають право на податковий кредит щодо процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, сплачених у 2007 році, можуть скористатися таким правом і подати декларацію сьогодні. До речі, те, що декларація, яка подається платниками податків з метою реалізації права на податковий кредит, може подаватися протягом усього року, наступного за звітним, ДПАУ зазначала неодноразово (див., наприклад, лист ДПАУ від 12.05.2006 р. № 9045/7/17-2116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 53).

Ті платники податків, які подавали декларацію за 2007 рік, але отримали відмову в реалізації права на податковий кредит щодо сплачених у 2007 році процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, усе ж таки мають право ним скористатися. Механізм повернення сум податку з доходів унаслідок реалізації права на податковий кредит у зв’язку зі зміною думки ДПАУ за поданими деклараціями в місцевих податкових інспекціях поки що достеменно не відомий.

Разом з тим додатково звертаємо увагу платників податків на положення п.п. 20.4.2 Закону № 889. Згідно з цим підпунктом за неповне або несвоєчасне повернення суми надміру сплаченого податку, у тому числі внаслідок застосування права на податковий кредит, на користь платника податків сплачуються такі штрафи:

— якщо платник податків не одержує таку суму в строк, визначений Законом № 889 (протягом 60 календарних днів

з дня отримання декларації), при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку її виплати, — у розмірі 10 % такої суми;

— якщо платник податків не одержує таку суму в строк при затримці від 31 до 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку її виплати, — у розмірі 50 % такої суми;

— якщо платник податків не одержує таку суму в строк при затримці від 91 календарного дня, наступного за останнім днем граничного строку її виплати, — у розмірі 100 % такої суми.

Щоправда, як показує практика, стягти суму штрафу платнику податків, позбавленому права на податковий кредит, можна тільки через суд.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі