Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування амортизаційних відрахувань новоствореними підприємствами

Редакція ПБО
Лист від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217

Щодо нарахування амортизаційних відрахувань новоствореними підприємствами

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217

 

У зв’язку з надходженням запитів від органів державної податкової служби та платників податків, а також з метою належної організації адміністрування податку на прибуток Державна податкова адміністрація України повідомляє про порядок нарахування амортизаційних відрахувань новоствореними підприємствами протягом першого звітного періоду.

Відповідно до пункту 11.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) для цілей цього Закону використовуються такі

податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. У разі, якщо особа береться на облік податковим органом як платник цього податку всередині податкового періоду, то перший звітний податковий період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, та закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду.

При цьому підпунктом 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» встановлено, що якщо податкова декларація згідно з відповідним Законом розраховується наростаючим підсумком за квартал, півріччя, три квартали або рік на підставі показників базових податкових періодів, з яких складаються такі квартал, півріччя, три квартали або рік, то така декларація подається у строки, визначені для такого базового податкового періоду, зокрема для цілей оподаткування прибутку підприємств базовим податковим періодом є календарний квартал.

Тобто

для новоствореного платника податків, який став на облік всередині податкового періоду протягом певного календарного кварталу, перший звітний податковий період складається з частини поточного календарного кварталу взяття його на облік (яка починається з дати його постановки на податковий облік та закінчується останнім календарним днем цього поточного календарного кварталу) та з повного календарного кварталу, наступного за поточним.

Відповідно до підпункту 8.3.1 п. 8.3. ст. 8 Закону сума амортизаційних відрахувань звітного періоду визначається як сума амортизаційних відрахувань, нарахованих для кожного із календарних кварталів, що входять до такого звітного періоду (далі — розрахункові квартали). При цьому сума амортизаційних відрахувань кварталу, щодо якого проводяться розрахунки (розрахунковий квартал), визначається шляхом застосування норм амортизації, визначених пунктом 8.6 цієї статті, до балансової вартості груп основних фондів на початок такого розрахункового кварталу.

Новостворений

платник податку, який став на облік всередині податкового періоду, може придбати основні фонди (зокрема, як внесок до статутного фонду) або в частині календарного кварталу, в якому його було взято на облік, або в повному календарному кварталі (розрахунковому кварталі), що увійшов до складу першого звітного податкового періоду цього платника.

Враховуючи викладене,

якщо станом на початок повного розрахункового кварталу, що увійшов до складу першого звітного податкового періоду новоствореного платника, в податковому обліку цього платника обліковуються основні фонди, придбані ним до початку цього кварталу (введені в експлуатацію об’єкти 1-ї групи або оприбутковані об’єкти 2-4 груп), то такий платник має право відобразити амортизаційні відрахування відповідного розрахункового кварталу, починаючи з декларації за перший звітний податковий період.

Якщо

ж станом на початок цього повного розрахункового кварталу основні фонди у платника не обліковувались, а були придбані ним (введені в експлуатацію або оприбутковані) протягом такого розрахункового кварталу, то новостворений платник має право відобразити амортизаційні відрахування щодо таких фондів в податковому періоді, наступному за першим звітним податковим періодом.

Наприклад

, платник податку став на облік 11.02.2008. Відповідно першим звітним податковим періодом для такого платника буде період з 11.02.2008 по 30.06.2008. Не маючи внесків до статутного фонду у вигляді основних фондів, в процесі діяльності новостворений платник податку придбає та оприбутковує основні фонди 2 групи.

1 варіант

. Платник оприбутковує придбані основні фонди 20.02.2008 — в даному випадку він має право відобразити амортизаційні відрахування щодо таких фондів, нараховані за II календарний квартал 2008 року, в декларації за перший звітний податковий період (з 11.02.2008 по 31.06.2008).

2 варіант

. Платник оприбутковує придбані основні фонди 21.04.2008 — в цьому випадку амортизаційні відрахування щодо таких фондів, нараховані за III календарний квартал 2008 року, відображаються в декларації за звітний період (з 11.02.2008 по 30.09.2008), наступний за першим звітним податковим періодом — а саме у податковій декларації за 9 місяців 2008 року.

Також необхідно зазначити про

податковий облік витрат новоствореного платника податку на проведення поточного, капітального ремонту, реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення основних фондів.

Відповідно до підпункту 8.7.1 п. 8.7 ст. 8 Закону платники податку мають право протягом звітного періоду віднести до валових витрат будь-які витрати, пов’язані з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, у тому числі витрати на поліпшення орендованих основних фондів, у сумі, що не перевищує

10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду.

Витрати, що

перевищують зазначену суму, розподіляються пропорційно сумі фактично понесених платником податку витрат на поліпшення основних фондів груп 2, 3, 4 чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 та збільшують балансову вартість основних фондів відповідних груп чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 станом на початок розрахункового кварталу.

Враховуючи, що на

початок будь-якого із звітних періодів 2008 року (тобто станом на 11.02.2008) сукупна балансова вартість всіх груп основних фондів дорівнює нулю, то новостворений платник податку протягом 2008 року не має права на застосування абзацу першого п.п. 8.7.1 п. 8.7 ст. 8 Закону. Таке право виникає у нього лише у 2009 році за умови, якщо сукупна балансова вартість основних фондів цього платника станом на початок звітного періоду (01.01.2009) не дорівнює нулю.

Письмові

роз’яснення органів державної податкової служби України, які суперечать цьому податковому роз’ясненню, не застосовуються.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Новоствореним платникам податку на прибуток ДПАУ повернула право на амортизацію з першого ж звітного періоду

Усе правильно. Можна було б ще додати: «що і потрібно було довести». Річ у тім, що в коментарі редакції до відповіді ДПАУ зовсім протилежного змісту — відповіді, якою починався перелік Відповідей на актуальні запитання платників податків щодо порядку складання та подання декларації з податку на прибуток підприємства — в одній із знаменитих брошур ДПАУ, доведених свого часу листом ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017, — ми відразу ж виразили свою категоричну незгоду з тією — явно неправильною і такою, що прямо суперечила закону, позицією податкового відомства (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, с. 8). Більше того: ми наводили ті ж самі аргументи, які є й у сьогоднішньому листі ДПАУ (тому їх не повторюватимемо).

Звернутися ж до зазначеного документа нас підштовхнуло не тільки «відчуття глибокого задоволення», а й інший резон. Там умови запитання сформульовано з досить цікавим нюансом: перший («складений») звітний податковий період новоствореного платника податку на прибуток уключав частину четвертого календарного кварталу одного року плюс повний перший календарний квартал іншого, наступного за ним року. Родзинка цієї ситуації полягає в тому, що якщо такий платник за відому частину того заключного календарного кварталу одного податкового року (наприклад, 2007-го), в якому його було взято на облік, придбав основні фонди так, що вже

станом на  1 січня наступного податкового року (виходить — 2008-го) устиг сформувати (шляхом уведення в експлуатації об’єкта 1 групи або оприбуткування об’єкта будь-яких інших груп) певну величину «сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів» (див. п.п. 8.7.1 п. 8.7 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР), то протягом такого податкового року він має повне право на відповідний «ремонтний ліміт». Це важливо, хоча в листі, що коментується, ДПАУ прямо про це (поки що) не зазначила.

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі