Теми статей
Обрати теми

Пошта редакціі. Продаж іноземної валюти: відображаємо в податковому обліку правильно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж іноземної валюти: відображаємо в податковому обліку правильно

 

Опишіть порядок відображення в декларації з податку на прибуток валових доходів та валових витрат підприємства, що виникають при продажу іноземної валюти. Чи можна зазначити тільки «фінансовий результат» операції (суму перевищення доходу від продажу над балансовою вартістю іноземної валюти)?

(м. Донецьк)

 

Податковий облік операції продажу іноземної валюти регулюється

п.п. 7.3.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Згідно з нормами зазначеного документа продаж валюти призводить до одночасного збільшення:

валових доходів на суму гривень, отриманих від покупця. Звертаємо увагу, що у складі валового доходу враховується вся сума виручки, включаючи утриману банком комісійну винагороду;

валових витрат на суму балансової вартості проданої іноземної валюти. Нагадаємо, що балансова вартість валюти визначається одним з двох методів: ідентифікованої або середньозваженої вартості. Який з них вибрати, підприємство вирішує самостійно.

Відповідно до

Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, суми валових доходів та валових витрат підприємства відобразяться в ряд. 01.6 і ряд. 04.13 декларації з податку на прибуток відповідно.

Отже,

Закон про податок на прибуток передбачає розгорнене відображення валових доходів та валових витрат за операцією продажу іноземної валюти та вимог щодо розрахунку «фінансового результату» не містить.

Приклад

. Підприємство 03.04.2008 р. отримало аванс у сумі 2000 євро, курс НБУ на цю дату становив — 7,89416 грн. за 1 євро. За дорученням підприємства 17.04.2008 р. уповноважений банк продав іноземну валюту на МВРУ за комерційним курсом 8,143640 грн. за 1 євро. Суб’єкт господарської діяльності використовує метод оцінки балансової вартості іноземної валюти за ідентифікованою вартістю.

У результаті продажу іноземної валюти бухгалтер відобразить у складі валових доходів суму —

16287,28 грн. (2000 євро х 8,143640 грн./євро); у складі валових витрат — 15788,32 грн.(2000 євро х 7,89416 грн./євро).

Запитання про відображення в декларації тільки «фінансового результату» від операції продажу іноземної валюти, мабуть, викликано побоюваннями платників податків щодо завищення суми скоригованого валового доходу (ряд. 03 декларації). Адже, дотримуючись вимог

п.п. 7.3.5 Закону про податок на прибуток, підприємство істотно збільшить скориговані валові доходи, тоді як прибуток виросте тільки на суму «фінансового результату» від операції продажу іноземної валюти. У подальшому це може стати причиною податкової перевірки.

Нагадаємо, що показник

податкової віддачі, який ураховується представниками головного податкового відомства при складанні плану-графіка проведення планових виїзних перевірок суб’єкта господарювання, розраховується у вигляді співвідношення суми нарахованого податку на прибуток (ряд. 12 декларації) та суми скоригованого валового доходу (ряд. 03 декларації). При цьому однією з головних підстав для включення платників податків до планів-графіків проведення перевірок податковими органами є недосягнення рівня податкової віддачі підприємства 1 %, якщо середній рівень податкової віддачі по галузі перевищує 1 (розділ IV Методичних рекомендацій щодо складання плану-графіка проведення планових виїзних перевірок суб’єктів господарювання, затверджених наказом ДПАУ від 28.03.2008 р. № 201).

Незважаючи на це, підприємству необхідно дотримуватись вимог

Закону про податок на прибуток та відображати операції продажу іноземної валюти відповідно до п.п. 7.3.5 зазначеного документа.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі