Теми статей
Обрати теми

Пошта редакціі. Коли виконувати Z-звіт при цілодобовому режимі роботи

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коли виконувати Z-звіт при цілодобовому режимі роботи

 

Магазин здійснює розрахунки з покупцями із застосуванням РРО. Режим роботи — цілодобовий. Під час перезміни щоранку о 9 год 00 хв касир виконує Z-звіт.

Однак податкова інспекція при перевірці оштрафувала нас за невиконання щоденного роздрукування фіскальних звітних чеків. Вони вважають, що обнулення інформації з оперативної пам’яті РРО та складання Z-звіту має проводитися щодня в 0 год 00 хв, оскільки саме в цей час закінчується календарна доба.

Крім того, податківці стверджують, що виручка, отримана з 9 год 00 хв до 0 год 00 хв, є неоприбуткованою.

Чи правомірні їх вимоги?

(м. Миколаїв)

 

Відразу зазначимо, що вимоги податкових органів є неправомірними.

Згідно з

п. 9 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані щодня друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні чеки та забезпечувати їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій.

Що означає слово «щодня» в розумінні цього Закону? На жаль, ні в самому

Законі про РРО, ні в наказі ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614 немає жодного слова про те, як розуміти вимогу про щоденне друкування фіскальних чеків: кожний календарний день чи кожний робочий день?

Більше того, це запитання набуває особливої актуальності для суб’єктів господарювання, які здійснюють цілодобову торгівлю, адже вони не припиняють свою діяльність після закінчення календарного дня. І тому дуже важливо розібратися, як забезпечити дотримання цієї норми при цілодобовому режимі роботи.

Очевидно, що це питання постійно перебуває під постійним контролем податкових органів. Нагадаємо: за

невиконання щоденного роздрукування фіскального звітного чеку (Z-звіту) передбачено штраф у розмірі 340 грн. (п. 4 ст. 17 Закону про РРО). Крім того, накладається адміністративний штраф відповідно до ст.1551 КпАП на особу, яка безпосередньо здійснює розрахункові операції в розмірі від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.), а на посадових осіб суб’єктів підприємницької діяльності — від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.).

У свою чергу, суб’єкти господарювання, знаючи, що їм загрожує за подібне порушення, намагаються пристосовувати режим роботи торговельної точки до вимог

п. 9 ст. 3 Закону про РРО. На жаль, контролюючі органи не беруть до уваги режим роботи суб’єктів господарювання і при будь-якій слушній нагоді намагаються незаконно застосувати штрафні санкції за невиконання щоденного роздрукування фіскального звітного чеку.

У зв’язку з цим спори про правомірність застосування такої штрафної санкції досить часто є предметом судових розглядів (наприклад,

постанова Харківського апеляційного адміністративного суду від 13.06.2007 р. у справі № 22а-47/07; постанова окружного адміністративного суду м. Києва від 12.03.2008 р. № 2/95).

Для того, щоб у жодної зі сторін не виникало запитань щодо правильності дотримання вимог

п. 9 ст. 3 Закону про РРО, розставимо всі крапки над «і».

Звернемося до

Вимог про реалізацію фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. № 199 (далі — Вимоги № 199). Так, у додатку до цього документа міститься таке важливе уточнення: підсумок розрахунків обчислюється за зміну, максимальна тривалість якої не повинна перевищувати 24 години. При цьому під зміною розуміється період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.

З якою метою передбачено таке обмеження? Для того, щоб не допустити переповнювання оперативної пам’яті РРО та втрати поточних даних. Оскільки обсяг оперативної пам’яті обмежено і для того, щоб нову порцію інформації РРО міг запам’ятати, необхідно оперативну пам’ять періодично обнулювати. Усе це саме і відбувається при виконанні Z-звіту: підсумкова інформація про розрахункові (фіскальні) операції переноситься з оперативної пам’яті до фіскальної пам’яті. При цьому фіскалізацію підсумкових даних слід проводити за період, що не перевищує тривалість зміни РРО. У разі перевищення максимальної тривалості зміни РРО реєстратор перейде в режим блокування і вийде з нього тільки після формування Z-звіту та роздрукування фіскального звітного чеку

(п. 10 Вимог № 199).

Отже, якщо підприємство працює цілодобово, то Z-звіт необхідно виконувати після закінчення зміни РРО, однак

не пізніше ніж через 24 години з часу реєстрації першої розрахункової операції, виконаної після попереднього Z-звіту. Більше того, аналогічний висновок міститься в листі ДПАУ від 07.11.02 р. № 7501/6/23-2119 та в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 17 — 18, с. 104.

Як показує практика, сьогодні підприємства з цілодобовим режимом роботи застосовують такі варіанти обнулення інформації:

1. Обнулення інформації з оперативної пам’яті РРО та складання Z-звіту відбувається о 23 год 59 хв.

Такий варіант зручний підприємствам, де зміна РРО закінчується в 0 год 00 хв. Однак таке поняття, як «зміна РРО», не слід плутати з режимом роботи підприємства. Адже на підприємстві з цілодобовим режимом роботи може бути встановлено як 2- чи 3-змінний режим роботи, так і цілу добу (так звана доба — три).

Незалежно від того, який режим роботи персоналу встановлено на цьому підприємстві, головне — дотримуватись

інтервалу між роздрукуванням Z-звітів, який не повинен перевищувати 24 години (докладніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 33, с. 18).

2. Обнулення інформації з оперативної пам’яті відбувається зранку наступного дня одночасно з інкасацією (наприклад, о 9 год 00 хв).

При такому підході виручка, отримана за поточний день (з 9 год 00 хв до 0 год 00 хв) та виручка за наступний день, отримана до обнулення оперативної пам’яті РРО (з 0 год 00 хв до 9 год 00 хв), включається до виручки за попередній день. Отже, у Z-звіті загальною сумою показується сума виручки, отримана за добу.

Для достовірного відображення виручки за звітний період (місяць) доцільно в останній день місяця о 23 год 59 хв виконати Х-звіт, в якому буде відображено реальну суму виручки за період з 9 год 00 хв до 23 год 59 хв. Щодо виручки, отриманої з 0 год 00 хв до 9 год 00 хв, тобто такої, яка фактично вже відноситься до наступного місяця, то цю суму необхідно оприбуткувати як виручку вже наступного місяця. Застосування такого варіанта обнулення оперативної інформації рекомендуємо письмово погоджувати зі своєю податковою.

Отже, підприємства з цілодобовим режимом роботи можуть вибрати один із цих варіантів обнулення інформації, отримавши письмову згоду від податкових органів.

Щодо питання про порядок оприбуткування виручки, отриманої підприємством у період з 9 год 00 хв до 0 год 00 хв, то цей момент урегульовано

Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Так, відповідно до

п. 2.6 Положення № 637 у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).

Інакше кажучи, сума виручки, пробита через РРО, вважатиметься

оприбуткованою тільки після відповідного оформлення КОРО.

При цілодобовій торгівлі інформація про виручку, отриману протягом доби (наприклад, з 9 год 00 хв поточного дня до 9 год 00 хв наступного дня), буде відображено в КОРО на підставі Z-звіту, який виконується о 9 год 00 хв наступного дня. Причому Z-звіт буде датовано наступним днем, а підклеювати його слід у КОРО за попередній день.

Отже, якщо продавець-касир прибуткування виручки здійснює саме в такому порядку, то у перевіряючих

немає підстав вважати таку виручку неоприбуткованою.

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі