Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування типових форм первинного обліку касових операцій

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370

Щодо застосування типових форм первинного обліку касових операцій

 

Лист Національного банку України від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370

 

Національний банк України відповідно до повноважень, наданих йому статтею 33 Закону України «Про Національний банк України», визначає порядок ведення касових операцій для підприємств і організацій. На сьогодні такий порядок визначено Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі — Положення), затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за № 40/10320 (із змінами).

Зазначеним вище Положенням передбачено, що первинний облік готівки в касі підприємств здійснюється на підставі документів,

типові форми яких встановлено наказом Міністерства статистики України від 15.02.96 № 51 «Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій».

Крім того, відповідно до пункту 14.7 глави 14 розділу III Інструкції з організації емісійно-касової роботи в системі Національного банку України (далі — Інструкція), затвердженої постановою Правління Національного банку України від 17.06.2004 № 273 (із змінами), Банкнотно-монетний двір та Фабрика банкнотного паперу Національного банку також

використовують для оформлення касових операцій з видачі та приймання готівки форми видаткових і прибуткових касових ордерів, визначені зазначеним вище наказом Міністерства статистики України.

У той же час Державний комітет статистики України, який є правонаступником Міністерства статистики України, видав наказ від 09.06.2008 № 186 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства статистики України від 15.02.96 № 51 «Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій».

Враховуючи вищевикладене, Національним банком у даний час готуються зміни до Положення в частині визначення типових форм первинного обліку підприємствами касових операцій та затвердження їх як додатків до Положення, що відповідає вимогам статті 40 Закону України «Про Національний банк України» щодо встановлення Національним банком правил, форм і стандартів розрахунків юридичних осіб в економічному обігу України із застосуванням готівки. Однак, оскільки Положення є регуляторним актом, прийняття змін до нього має здійснюватися у встановленому законодавством України порядку та потребує певного часу.

Одночасно Національний банк України, керуючись вимогами статей 33 та 40 Закону України «Про Національний банк України», роз’яснює, що до нормативно-правового врегулювання вказаного вище питання підприємства, а також Банкнотно-монетний двір та Фабрика банкнотного паперу Національного банку України

мають застосовувати норми Положення та Інструкції і для первинного обліку касових операцій можуть використовувати форми документів, передбачені цими нормативно-правовими актами.

Просимо довести зміст цього роз’яснення до відома клієнтів банків.

Заступник голови О. Савченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі