Актуальні питання заповнения форми № 1ДФ

Редакція ПБО
Лист від 05.05.2004 р. № 8001/7/17-2117

Актуальні питання заповнення форми № 1ДФ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.05.2004 р. № 8001/7/17-2117

(із змінами і доповненнями, внесеними листом Державної податкової адміністрації України від 8 травня 2004 року № 8315/7/17-2117)

 

Державна податкова адміністрація України надає для використання в роботі відповіді на деякі запитання щодо заповнення форми № 1ДФ, які з’явилися при опрацюванні Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку.

 

Запитання до п. 1.2 Порядку:

Чи надається податковий розрахунок на військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ?

Установи (організації, підприємства), які провадять нарахування та виплати грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат (далі — грошове забезпечення), одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, та виплати грошової компенсації за рахунок коштів, що передбачаються в кошторисах, є податковими агентами і відповідно до підпункту 1.15 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) зобов’язані подавати податкову звітність (ф. № 1ДФ) до податкових органів.

 

Запитання до п. 1.2 Порядку:

Як відображати податок з доходів фізичних осіб, враховуючи щомісячну грошову компенсацію сум податку?

Податок з доходів фізичних осіб, утриманий з грошового забезпечення, відображається відповідно у графах 4а та 4. Сума щомісячної компенсації відображається у графі 3а.

Приклад:

нараховане до виплати грошове забезпечення — 1000 грн.;

податок з доходів фізичних осіб, утриманий з грошового забезпечення, — 130 грн.;

виплачене грошове забезпечення — 870 грн.;

грошова компенсація — 130 грн.

Відображення у ф. № 1ДФ:

графа «3а» — 1130 грн.; графа «3» — 1130 грн.;

графа «4а» — 130 грн.; графа «4» — 130 грн.;

графа «5» — 01; графа «8» — 01, або 02, або 03.

 

Запитання до п. 2.2 Порядку:

У яких випадках податковий розрахунок не подається?

Якщо податковий агент у податковому періоді не нараховував доходи та не виплачував доходи (не включав їх до складу витрат на оплату праці (відповідно до пункту 5.6 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»)), то податковий розрахунок за такий податковий період не надається.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

 

Запитання до п. 3.3 Порядку:

Що мається на увазі «сума фактично виплаченого доходу» — з вирахуванням податку з доходів фізичних осіб, збору до Пенсійного фонду України, внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування чи ні?

У графі 3 податкового розрахунку відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку у відповідності із нарахованим доходом, а саме — без вирахування із суми нарахованого доходу суми податку з доходів фізичних осіб, сум збору до Пенсійного фонду, сум внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.

 

Запитання до п. 3.5 Порядку:

Якщо заробітна плата виплачується у встановлені терміни, то вона відображається за період нарахування, як у такому разі відображати суму перерахованого податку: фактично перерахованого у звітному місяці чи відповідно до графи 3 розрахунку?

Сума фактично перерахованого податку у звітному місяці відображається у відповідності до відображення у податковому розрахунку сум фактично виплаченого доходу за звітний місяць, а саме:

— якщо заробітна плата, яка виплачується у встановлені терміни, в наступному місяці повинна бути відображена в податковому розрахунку за попередній місяць, за який заробітна плата нарахована, то і суми фактично перерахованого податку (з такої виплаченої заробітної плати) відображається у графі 4 за попередній місяць.

Наприклад:

при регулярній виплаті заробітної плати (у встановлені терміни) податок із зарплати березня фактично буде перерахований до бюджету (у встановлені терміни) у квітні, тому його сума буде відображена у податковому розрахунку у графі 4 за I квартал.

 

Запитання:

Доходи платника податку отримані як спадщина — хто є податковим агентом платника податку, хто повинен надавати розрахунок за ф. № 1ДФ, яку ознаку доходів використовувати?

Якщо джерелом виплати платнику податку доходу у вигляді спадщини є податковий агент (об’єкт комерційної власності, суми страхового відшкодування (страхові виплати), кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця та інше), то такий податковий агент повинен відображати виплачені доходи у податковому розрахунку за відповідними ознаками доходів.

Наприклад:

дохід у вигляді роялті — за ознакою «02», дохід у вигляді страхових виплат — за ознакою «05»*, дохід у вигляді виплат згідно з договорами пенсійних вкладів, укладених відповідно до закону про проведення експерименту на базі компанії «Київміськбуд», — за ознакою «20», дохід у вигляді інших видів спадщини — за ознакою «14».

* Сьогодні ця ознака доходу не застосовується. —

Прим. ред.

 

Запитання до п. 3.6 Порядку: При нарахуванні доходів з продажу об’єктів нерухомого майна податковим агентом є нотаріус, чи надає нотаріус податковий розрахунок до ДПІ?

Нотаріус як податковий агент по операціях з продажу або обміну об’єктів рухомого (з 2004 року) та нерухомого (з 2005 року) майна зобов’язаний подавати податкову звітність податковим органам відповідно до закону.

 

Запитання до п. 3.6 Порядку:

Як відображати в податковому розрахунку допомогу фізичній особі, отриману не від працедавця?

Ознака доходу для відображення такої допомоги у податковому розрахунку ф. № 1ДФ — «14».

Якщо допомога надається як благодійна, то суми цільової благодійної допомоги та нецільової у межах, визначених підпунктом 9.7.3 пункту 9.7 статті 9 Закону (у розмірі, що не перевищує суми місячного мінімального прожиткового рівня), відображаються у податковому розрахунку за ознакою «14», суми нецільової благодійної допомоги понад встановлену межу — за ознакою «17».

Запитання:

За якою ознакою доходу відображати в податковому розрахунку суми, виплачені підприємцям від продажу ними товарів (надання послуг, виконання робіт)?

Доходи, виплачені податковими агентами фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності від продажу ними товарів (надання послуг, виконання робіт), відображаються у податковому розрахунку за ознакою «14»**.

** Сьогодні для відображення цих доходів використовується ознака «42». —

Прим. ред.

<...>

 

Запитання до п. 4.5.3 Порядку:

При заміні одного помилкового рядка на уточнюючий як показувати загальні суми доходу та податку?

Згідно з п.п. 3.11 Порядку в останньому рядку розрахунку вказуються загальні суми:

— нарахованого доходу за графою 3а, виплаченого доходу за графою 3, нарахованого податку за графою 4а та перерахованого податку за графою 4. Слід підрахувати загальні суми у графах 3а, 3, 4а та 4 за всіма рядками і вказати їх.

 

Запитання:

Як подавати податковий розрахунок на фізичних осіб, які відмовились від ідентифікаційних номерів?

Для осіб, у паспортах яких є відмітка про відмову таких осіб від ідентифікаційних номерів, що внесена на виконання рішення суду, у графі 2 «Ідентифікаційний номер» слід відображати серію та номер паспорта таких осіб. Такий механізм буде діяти до внесення відповідних змін до Порядку.

 

Запитання:

За якою формою з 01.04.2004 р. слід надавати коригування за попередні періоди?

Проведення такого коригування проводиться у відповідності до п. 4 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку та здійснюється на бланках податкового розрахунку за ф. № 1ДФ та за допомогою програмного забезпечення для ведення та обробки ф. № 1ДФ.

При цьому використовуються ознаки доходів і ознаки пільг, що відповідають певному податковому періоду, а саме: до 01.01.2004 р. — ф. № 8ДР — ознаки, що відповідають Порядку ф. № 8ДР; після 01.01.2004 р. — ф. № 1ДФ — ознаки, що відповідають Порядку ф. № 1ДФ.

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі