Теми статей
Обрати теми

Щодо питань податкового кредиту на навчання

Редакція ПБО
Лист від 10.06.2008 р. № 4692/

Щодо питань податкового кредиту із навчання

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 10.06.2008 р. № 4692/К/17-0714, № 11857/7/17-0717

 

Державна податкова адміністрація України розглянула листи стосовно питань податкового кредиту на навчання, з якими зверталися до ДПА України, і повідомляє.

Згідно з п. 1.16 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

податковий кредит — це сума (вартість) витрат, понесених платником податку — резидентом у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

При цьому Законом встановлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як заробітна плата. Згідно із визначенням поняття «заробітна плата», даним у п. 1.1 та 1.3 ст. 1 Закону,

заробітна плата — це доходи, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Відносини трудового найму регулюються трудовим законодавством, зокрема, Кодексом законів про працю України.

Як слідує з п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 цього Закону, при навчанні платника податку (дитини) або іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (матері або батька) зазначена сума включається до податкового кредиту одного з таких членів за їх вибором.

Оскільки Ви (батько) та мати Вашої дитини — платника податку не навчаєтесь, то за податковим кредитом має звернутися тільки Ваша дитина (при додержанні нею всіх інших положень ст. 5 Закону).

Якщо студент

у звітному році навчався та працював і отримував заробітну плату (у розумінні цього Закону), а також до податкового органу у такому звітному році на нього надходила інформація за ф. № 1ДФ (ознака доходу 1), то він за наслідками такого звітного року є платником податку з доходів фізичних осіб і право на звернення за податковим кредитом, за умови додержання ним всіх вимог п. 5.3 ст. 5 Закону, має він, а не члени його сім’ї першого ступеня споріднення (в т. ч. батько).

Заступник голови ДПА України С. Лекарь



коментар редакції

ДПАУ наполягає на своїх обмеженнях у праві на податковий кредит із навчання

Цей лист ДПАУ ще раз підтверджує взагалі-то знайому позицію податкового відомства щодо типової ситуації, коли в сім’ї платну освіту (зокрема, вищу) здобуває дитина, а відповідні

суми витрат до складу свого податкового кредиту має намір включити один із батьків такого студента. Загальновідомо, що в такій ситуації ДПАУ наполягає: якщо сам студент протягом року одержує доходи у вигляді заробітної плати (і в податковому органі є відомості про це, почерпнуті з форми № 1ДФ), то право на податковий кредит із поданням відповідної декларації має виключно сам такий студент, а не його батьки. Зрозуміло (усім незалежним фахівцям), що це є додатковим обмеженням, не передбаченим нормами Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, а встановлення подібних додаткових обмежень законом заборонено. І місце цьому листу ДПАУ там же, де й усім її незаконним роз’ясненням, але звернути на нього увагу примусило тільки одне: відверто глузливий тон слів: «Оскільки Ви (батько) та мати Вашої дитини — платника податку не навчаєтесь...» (див. четвертий абзац листа. — Прим. авт.).

Так-от, шановні податківці — автори подібних роз’яснень, оскільки ви не читаєте Закон № 889 так, як його написано, наведемо вже процитований четвертий абзац листа, що коментується, так, як він мав би виглядати: як випливає з п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 цього Закону, при навчанні платника податку (матері або батька) або іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (дитини) зазначена сума включається до податкового кредиту одного з таких членів сім’ї першого ступеня споріднення за їх вибором. Оскільки Ви (батько) та мати Вашої дитини — платники податку і не навчаєтесь, а навчається інший член Вашої сім’ї першого ступеня споріднення — дитина, то за податковим кредитом має право звернутися

будь-який із членів Вашої сім’ї за вибором — як сама Ваша дитина, так і Ви або її мати.

Ось так було б правильно.

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі