Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Помилкове нарахування єдиного податку на суму виручки після зміни системи оподаткування

Редакція ПБО
Стаття

Помилкове нарахування єдиного податку на суму виручки після зміни системи оподаткування

 

Ситуація

У IV кварталі 2007 року підприємство на загальній системі оподаткування відвантажило товари на суму 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Вартість товарів включено до валового доходу за правилом першої події. Покупець оплатив товари у І кварталі 2008 року, коли підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 6 %. Отриману на розрахунковий рахунок суму виручки включено до бази обкладення єдиним податком за результатами І кварталу 2008 року. Помилку виявлено в липні 2008 року.

 

Порушення

Підприємству не слід було включати до бази обкладення єдиним податком суму виручки за операцією, яка вже потрапила під обкладення податком на прибуток.

 

Аналіз ситуації

У періоді перебування на загальній системі оподаткування підприємство за правилом першої події на дату відвантаження товару збільшило валовий дохід (

п.п. 11.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР). У зв’язку з цим операція з продажу товарів потрапила під обкладення податком на прибуток.

Отримання грошових коштів в оплату відвантаженого товару на розрахунковий рахунок в банку — це вже друга подія, яка відбулася після переходу підприємства на спрощену систему оподаткування. Відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98, (далі — Указ № 727) грошові кошти, отримані в оплату відвантажених раніше товарів, є виручкою від реалізації продукції, яка обкладається єдиним податком. Однак сплата єдиного податку разом з податком на прибуток призводить до подвійного оподаткування. Нагадаємо: відповідно до п. 2 ст. 17 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV закони, якими регулюється оподаткування суб’єктів господарювання, повинні передбачати усунення подвійного оподаткування. Отже, сума виручки за операцією, з якої було сплачено необхідні податки і збори на загальній системі оподаткування, не включається до бази обкладення єдиним податком. Аналогічної думки дотримуються представники головного податкового відомства, про що свідчать лист від 12.05.2000 р. № 6502/7/15-1317, консультація, опублікована в журналі «Вісник податкової служби України», 2004, № 25, та Держкомпідприємництва (див. лист від 24.10.2001 р. № 1-221/6346// «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 73).

У результаті допущеної помилки відбулося завищення податкових зобов’язань, що спричинило виникнення переплати єдиного податку в сумі

360 грн. (6000 х 6 %)* за І квартал 2008 року.

* Згідно з п. 3 Указу № 727 для цілей оподаткування до суми виручки включається ПДВ.

 

Виправлення помилки

При виправленні самостійно виявлених помилок, допущених у Розрахунку сплати єдиного податку, необхідно керуватися

п. 13 Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98 (далі — Порядок № 98), та пп. 5.1, 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. №2181-III. Відповідно до зазначених документів виявлені помилки можна виправити одним з таких способів:

— через уточнюючий розрахунок (УР) за формою, наведеною в

додатку до Порядку № 98. Цим способом підприємство може скористатися в будь-якому періоді виявлення помилки, не чекаючи строків подання Розрахунку сплати єдиного податку;

— через Розрахунок сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою за III квартал 2008 року.

У разі вибору підприємством першого способу виправлення помилки уточнюючий розрахунок буде заповнено так.

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку за І квартал 2008 року

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Сума помилки, не врахованої або зайво врахованої у попередніх звітних податкових періодах, що призвела до заниження (+) або завищення (-) об’єкта оподаткування (рядок 4 Розрахунку)

1

-6000

Сума заниженого (+) або завищеного (-) єдиного податку у попередніх звітних податкових періодах за ставкою (

6) (рядок 5 Розрахунку)

2

-360

Сума занижених (+) або завищених (-) внесків, нарахованих на суму дивідендів у попередніх звітних податкових періодах (рядок 6 Розрахунку)

3

Сума заниженого (+) або завищеного (-) податкового зобов’язання, нарахована у зв’язку з виправленням помилки (рядок 2 + рядок 3)

4

-360

Сума штрафу, самостійно нарахована платником єдиного податку у зв’язку з виправленням помилки

5

 

Оскільки допущена помилка не спричинила виникнення недоїмки щодо єдиного податку, самоштраф у цьому випадку не нараховується, відповідно в ряд. 5 УР ставиться прокреслення.

Якщо підприємство вибере другий спосіб виправлення помилки, то в ряд.

7 Розрахунку сплати єдиного податку необхідно відобразити суму завищеного податку 360 грн. зі знаком «-», а в ряд. 9 поставити прокреслення.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі