Теми статей
Обрати теми

Щодо встановлення коефіцієнтів рентабельності гірничих підприємств

Редакція ПБО
Лист від 19.05.2008 р. № 226/07

Щодо встановлення коефіцієнтів рентабельності гірничих підприємств

 

Лист Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДЗК України) від 19.05.2008 р. № 226/07

 

У зв'язку зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 264 до порядку визначення плати за користування надрами, до ДКЗ України надходять звернення користувачів надр щодо встановлення коефіцієнтів рентабельності гірничих підприємств на 2008 рік.

Інформуємо, що з цих питань ДКЗ України надає рекомендації такого змісту:

«

Коефіцієнт рентабельності <...> підприємства на 2008 рік належить визначати відповідно до п. 2.17 Положення про порядок розробки та обґрунтування кондицій на мінеральну сировину для підрахунку запасів твердих корисних копалин у надрах, затвердженого наказом ДКЗ України від 07.12.2005 № 300 і зареєстрованого Мін'юстом України 25.01.2006 за № 65/11939. Коефіцієнт рентабельності підприємства (КРП) визначається як індекс прибутковості капіталовкладень (ІПК), що дорівнює частці від ділення накопиченого дисконтованого прибутку від виробничої (операційної) діяльності підприємства до приведених до початкового розрахункового кроку капітальних вкладень, згідно з формулою.
КРП (ИПК) =
Т
Σ
t = 1
[(Дt - Bt) - Пt] + Аt

(1 + Е)t

Т
Σ
t = 1
Кt

(1 + Е)t
,

де КРП — коефіцієнт рентабельності підприємства;

Е — норма дисконту;

Дt — річний дохід (виручка) від реалізації товарної продукції;

Вt — експлуатаційні витрати в t-му році, уключаючи амортизаційні відрахування;

Пt — розмір податків і обов'язкових платежів у t-му році, що не входять до експлуатаційних витрат;

Аt — амортизаційні відрахування в t-му році;

Кt — капітальні вкладення в промислове будівництво в t-му році, проведення подальших геологорозвідувальних робіт;

Т — строк користування надрами оцінюваного геологічного об'єкта для геологічного вивчення та/або видобування корисних копалин до виведення з експлуатації.

Згідно із п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 264 «Про заходи щодо справляння платежів за користування надрами для видобування корисних копалин» вихідні дані для встановлення КРП родовищ корисних копалин, оцінка яких проведена до 2005 року, належить визначати на підставі матеріалів оперативних

геолого-економічних оцінок їхніх запасів, що подаються користувачами надр на державну експертизу до 01.01.2009 р.

У

2008 році до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічного вивчення запасів корисних копалин <...> родовища слід користуватись тимчасовим КРП, що встановлюється для всіх рентабельно працюючих гірничодобувних підприємств рівним 0,2.

Наведене значення КРП приймається як

мінімально необхідна рентабельність для беззбитково працюючого підприємства в поточних економічних умовах, що характеризуються: обліковою ставкою НБУ 12 %, кредитними ставками комерційних банків 15 — 17 %, податком на прибуток 25 %».

Голова ДКЗ України Г. Рудько



коментар редакції

Установлено коефіцієнт рентабельності гірничовидобувних підприємств на 2008 рік

 

Досить рідко листи таких «екзотичних» держорганів зачіпають інтереси читацької аудиторії нашого видання. Проте в умовах нормативної плутанини*, яка виникла в результаті прийняття нового Порядку обчислення платежів за користування надрами для видобування корисних копалин, затвердженого постановою КМУ від 26.03.2008 р. № 264 (далі — Порядок № 264), будь-яке офіційне роз'яснення із цієї теми, у принципі, здатне пролити світло на той чи інший аспект застосування зазначеного Порядку. Лист, що коментується сьогодні, — саме такий випадок, тому не опублікувати його ми не могли.

* На це ми звертали увагу, коментуючи листи ДПАУ від 07.05.2008 р. № 9097/7/15-0917-1 і № 9098/7/15-0917-1 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 50).

Головна цінність листа Держкомісії по запасах корисних копалин полягає у тому, що воно містить відповідь на запитання, як

визначити коефіцієнт рентабельності гірничодобувного підприємства (далі — КРП), що зустрічається у формулі з п. 12 Порядку № 264. Як випливає із Порядку, цей коефіцієнт розраховується самим підприємством у матеріалах геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин та затверджується саме цією Комісією.

Отже,

для кожного гірничовидобувного підприємства значення КРП, що є десятковим дробом, повинне бути індивідуальним. І вже звітуючи за І квартал з платежів за використання надр (навіть за відсутності затвердженої форми такої звітності) платникам при визначенні розрахункової вартості одиниці видобутих корисних копалин необхідно було застосовувати своє значення згаданого коефіцієнта.

Але так ситуація виглядає в ідеалі. А насправді пунктом 4 постанови КМУ, якою було затверджено Порядок № 264, Мінприроди ще тільки приписано забезпечити до 1 січня 2009 року проведення державної експертизи поданих надрокористувачами матеріалів геолого-економічного вивчення запасів корисних копалин, оцінку яких проведено до 2005 року. Отже, багато які підприємства, крім іншого, зіткнулися і з такою непереборною перешкодою, як неможливість розрахувати податкові зобов'язання з платежів за надра через відсутність значення КРП. Не знаємо, як платники податків виходили з цієї ситуації, але, найімовірніше, більшість з них розрахунок виконали неправильно, сподіваючись, що до звіту за півріччя щось з’ясується і можна буде подати уточнюючий розрахунок.

Так-от, листом, що коментується, Державна комісія України із запасів корисних копалин пропонує

всім рентабельно працюючим гірничовидобувним підприємствам користуватися тимчасовим значенням КРП, що дорівнює 0,2. Перефразуючи відомий вираз Льва Толстого, можна сказати, що «кожна нещасна сім'я нещасна по-своєму», але всі рентабельні гірничовидобувні підприємства рентабельні однаково.

Зауважимо, що діє наведене Комісією значення

протягом усього 2008 року до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічного вивчення запасів корисних копалин кожного конкретного родовища. Ну, а як бути з уточнюючим розрахунком (та і з самою звітністю за І півріччя) щодо платежів за використання надр, див. с. 23.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі