Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати внесків з сум винагород за надані послуги згідно з договорами цивільно правового характеру

Редакція ПБО
Лист від 13.05.2008 р. № 8157/03-20

Щодо сплати внесків з сум винагород за надані послуги згідно з договорами цивільно правового характеру

 

Лист Пенсійного фонду України від 13.05.2008 р. № 8157/03-20

(витяг)

 

<...>

Відповідно до статті 11 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об'єднаннях громадян, у фізичних осіб— суб'єктів підприємницької діяльності та інших осіб на умовах трудового договору (контракту), або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, тобто є застрахованими особами.

Роботодавці є страхувальниками для вищезазначених застрахованих осіб і відповідно — платниками страхових внесків до Пенсійного фонду.

Водночас відповідно до статті 19 Закону винагороди фізичним особам за надання послуг за угодами цивільно-правового характеру визначені об'єктом для нарахування страхових внесків.

Отже,

нарахування страхових внесків на суми винагород за надання послуг не суперечить нормам чинного законодавства.

У разі здійснення нарахувань

на зазначені виплати суми винагород враховуються в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб відповідно до Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.08.2004 р. за № 1000/9599.

Ненарахування

страхових внесків на суми винагород за надання послуг за договорами цивільно-правового характеру не тягне за собою відповідальності, встановленої пунктами 3 та 4 частини 9 статті 106 Закону.

Заступник голови правління В. Никитенко



коментар редакції

За ненарахування страхових внесків на суми винагород за надані послуги за договорами підряду штраф не накладається

Проблема у вирішенні питання щодо нарахування або ненарахування страхових внесків до Пенсійного фонду на суми винагород за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру полягає в суперечності між нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Так, згідно з п. 1 ст. 19 Закону № 1058 роботодавці нараховують внески до Пенсійного фонду на суми винагород за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правового характеру, що обкладаються податком з доходів. У свою чергу, у п. 1 ст. 11 Закону № 1058 як застрахованих осіб зазначено тільки осіб, які виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру. Крім того, у ст. 14 Закону № 1058 для таких осіб не зазначено і страхувальника.

У результаті виходить, що фізичні особи, які надають послуги за договорами цивільно-правового характеру, застрахованими особами не є.

Отже, на суму винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру внески до Пенсійного фонду не нараховуються і з неї не утримуються.

Зауважимо, що те ж саме ПФУ вже зазначав у своєму листі від 09.11.2006 р. № 14663/03-30 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 9). У листі, що коментується, ПФУ додає, що

за ненарахування страхових внесків на суми винагород за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру штрафні санкції не накладаються.

Разом з тим закономірно постає запитання: як бути з тими страхувальниками та застрахованими особами, які все ж таки сплачували внески до ПФУ із суми винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру? Тим більше, якщо такі виплати вже відображено в системі персоніфікованого обліку.

ПФУ у своєму листі від 21.02.2007 р. № 2790/03-20, так само, як і в листі, що коментується, зазначив, що таким страхувальникам нічого виправляти не слід. При цьому дані про суми винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру, потрапивши до системи персоніфікованого обліку, позитивно вплинуть на розрахунок пенсії фізичної особи.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі