Теми статей
Обрати теми

Щодо додавання ВМД до декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 10.06.2008 р. № 10/2-2/1160

Щодо додавання ВМД до декларації з ПДВ

 

Лист Державної митної служби України від 10.06.2008 р. № 10/2-2/1160

 

Державною митною службою України розглянуто звернення <...> у зв'язку з цим повідомляємо.

Відповідно до підпункту 7.7.4 пункту 7.7 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» платник податку, який має право на одержання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення повної суми бюджетного відшкодування, подає відповідному податковому органу податкову декларацію та заяву про повернення такої повної суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації. При цьому платник податку в п'ятиденний термін після подання декларації податковому органу подає органу Державного казначейства України копію декларації, з відміткою податкового органу про її прийняття, для ведення реєстру податкових декларацій у розрізі платників.

До декларації додаються

розрахунок суми бюджетного відшкодування, копії погашених податкових векселів (податкових розписок), у разі їх наявності, та оригіналів п'ятих основних аркушів (примірників декларанта) вантажних митних декларацій, у разі наявності експортних операцій.

Згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2002 р. № 243 «Про вдосконалення механізму бюджетного відшкодування податку на додану вартість за операціями з експорту продукції» для підтвердження факту вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України (експорт) платник податку на додану вартість, який здійснив операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України, подає разом з іншими передбаченими законодавством документами оригінал п'ятого основного аркуша (примірника декларанта) вантажної митної декларації, що є її складовою частиною, оформленого митним органом під час здійснення митного оформлення експорту товарів, на якому зазначеним митним органом за зверненням платника податку вчиняється напис про фактичне вивезення експортованих товарів за межі митної території України, який засвідчується підписом відповідальної посадової особи і гербовою печаткою митного органу. При цьому

до оригіналів п'ятих основних аркушів (примірників декларанта) вантажних митних декларацій прирівнюються оригінали аркушів з позначенням «3/8».

Розподіл аркушів вантажної митної декларації здійснюється відповідно до положень підпункту 7.1 пункту 7 розділу I Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженої наказом Держмитслужби від 09.07.97 р. № 307, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.09.97 р. за № 443/2247 (у редакції наказу Держмитслужби від 07.11.2007 р. № 933) (далі — Інструкція).

Згідно з підпунктом 7.3 пункту 7 розділу I Інструкції,

якщо декларування товару проводиться митним брокером, то за його бажанням допускається оформлення в одному примірнику додаткових аркушів ВМД. При цьому вони повинні бути копіями аркушів з позначенням «3/8» комплектів бланків форм МД-2 і МД-3. При використанні додаткових аркушів ВМД з позначенням «3/8» у графі E/J працівником підприємства, уповноваженим на декларування, що склав ВМД, учиняється запис: «Оформлено додаткові 3/8 аркуші ВМД», який засвідчується печаткою митного брокера. При цьому аркуші з позначенням «3/8» передаються власникові товару, а додаткові аркуші митному брокеру.

Заступник директора Департаменту декларування та митних режимів І. Муратов



коментар редакції

Де взяти ВМД?

Не секрет, що вже тривалий час податківці вимагають від експортера подання разом з декларацією з ПДВ

оригіналу ВМД. Проблема навіть не в тому, що згідно із Законом про ПДВ подавати слід «копії... оригіналів п'ятих основних аркушів (примірників декларанта)» ВМД, і не в тому, що подавати ВМД потрібно всім експортерам, навіть тим, хто не претендує на бюджетне відшкодування, а в тому, що якщо підприємство-експортер віддасть разом з декларацією оригінал ВМД, то в нього не залишиться жодного документа, що підтверджує експортну операцію.

Із появою нової форми декларації з ПДВ вимоги податківців тільки посилилися, адже тепер в Порядку заповнення та подання декларації з ПДВ прямо зазначено, що в разі наявності експортних операцій до неї необхідно додати

оригінали ВМД (нової форми МД-2 з позначенням «3/8»).

Що ж робити експортеру? У цьому листі митники посилаються на п. 7.3 Інструкції про порядок заповнення ВМД, в якому зазначено, що якщо декларування товару проводиться митним брокером, то можна оформити додаткові аркуші ВМД. Однак це повністю проблему не вирішує, адже додатковий аркуш передається не експортеру, а митному брокеру.

Тому набагато логічніше скористатися нормою п. 7.4 цієї ж Інструкції. А в ньому зазначено, що в разі потреби

митний орган має право видавати (посвідчувати) заявникам ксерокопії оформлених аркушів комплектів бланків форм МД-2 і МД-3. При цьому ксерокопія підписується посадовою особою митного органу, яка посвідчує копію, зазначаються її ініціали та прізвище, дата завірення копії та інша інформація. Підпис посвідчується відбитком особистої номерної печатки посадової особи митного органу. Разом з декларацією з ПДВ експортеру доведеться віддати оригінал ВМД, а ксерокопія залишиться і може служити документом, що підтверджує експортну операцію.

Якщо ж з отриманням копії відбувається затримка, то експортер може піти іншим шляхом, більш трудомістким, але який теж використовується на практиці, — завірити оригінал ВМД у

нотаріуса , залишити у себе нотаріально завірену копію, а оригінал додати до декларації з ПДВ.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі