Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Помилка в обліку витрат на придбання ліцензії

Стаття

Помилка в обліку витрат на придбання ліцензії

 

Ситуація

У грудні 2007 року підприємство для здійснення роздрібної торгівлі мінеральними добривами придбало відповідну ліцензію. У податковому обліку виходячи з вартості ліцензії (340 грн.) сформовано окремий об’єкт нематеріальних активів. У І кварталі 2008 року на цей об’єкт нараховано амортизацію з використанням прямолінійного методу. Помилку виявлено в липні 2008 року*. Діяльність підприємства в І кварталі 2008 року була прибутковою.

 

Порушення

Підприємством порушено норми

п.п. 5.4.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), відповідно до яких будь-які витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, виданих державними органами для ведення господарської діяльності, включаються до складу валових витрат.

 

Аналіз ситуації

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» від 02.03.95 р. № 86/95-ВР мінеральні добрива належать до агрохімікатів. Для здійснення роздрібної торгівлі агрохімікатами необхідне придбання відповідної ліцензії (п. 11 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III, далі — Закон про ліцензування).

Відображення в податковому обліку витрат, пов’язаних з придбанням ліцензії, регулюється нормами

п.п. 5.4.7 Закону про податок на прибуток. Відповідно до них такі витрати незалежно від строку дії ліцензії включаються до складу валових витрат.

Судячи з усього, підприємство помилково відобразило ліцензію у складі нематеріальних активів, неправильно витлумачивши норми

п. 1.2 Закону про податок на прибуток. Нагадаємо, що з позиції Закону про податок на прибуток нематеріальний актив — це об’єкт інтелектуальної, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, установленому відповідним законодавством, об’єктом права власності платника податку.

Щодо ліцензії зауважимо: згідно зі

ст. 1 Закону про ліцензування вона є документом державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Як бачимо, ліцензія не вписується до поняття нематеріального активу, наведеного в п. 1.2 Закону про податок на прибуток і має відображатися в податковому обліку виходячи з норм п. 5.4.7 Закону про податок на прибуток.

Допущена помилка призвела до:

— заниження валових витрат підприємства в

декларації за 2007 рік на суму 340 грн., що спричинило переплату податку на прибуток у розмірі 85 грн. (340 х 25 %);

— завищення амортизаційних відрахувань у

декларації за І квартал 2008 року на 17 грн. (340 : 5 : 4) та виникнення недоплати з податку на прибуток у розмірі 4 грн. (17 х 25 %).

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення самостійно виявлених помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток у минулих звітних періодах, установлено

пп. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 (далі — Порядок № 143) відповідно до п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податку перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181 ).

Згідно з цими документами помилки, допущені в декларації з податку на прибуток, може бути виправлено за допомогою будь-якого зі способів:

— через

поточну декларацію з податку на прибуток;

— через

уточнюючий розрахунок (УР).

На наш погляд, показники декларації за 2007 рік зручніше виправити через уточнюючий розрахунок, а показники декларації за І квартал 2008 року — через декларацію за півріччя 2008 року.

Уточнюючий розрахунок до декларації за 2007 рік необхідно заповнити так:

— у першому підрядку рядка 2 зазначити код рядка декларації, в якому було допущено помилку — «04.13», а під ним суму занижених валових витрат (

340 грн.) зі знаком «+»;

— у рядку 4 відобразити суму завищеного об’єкта оподаткування в сумі 340 грн. зі знаком «-»;

— у рядку 7 зазначити суму переплати (85 грн.) зі знаком «

-»;

— у рядку 8 поставити прокреслення. У цьому випадку 5-відсотковий штраф не нараховується, оскільки помилка не спричинила заниження податкових зобов’язань.

При виправленні помилок, допущених у 2008 року, у

рядку 05.2 декларації за півріччя 2008 року необхідно відобразити суму завищених амортизаційних відрахувань І кварталу 2008 року (17 грн.) зі знаком «-», а в рядку 22 — поставити прокреслення. Згідно з п. 1.4 Порядку № 143 декларація з податку на прибуток заповнюється у гривнах без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Оскільки сума штрафу становить менше 50 копійок (4 х х 5 % = 0,2), то й відображати її в декларації не потрібно. Щодо таблиці 2 додатка К1/1, то вона заповнюється так: у графах 3 і 4 ряд. В знайдуть відображення правильні суми амортизаційних відрахувань, а у графі 5 буде зазначено завищену суму.

Якщо підприємство вже подало декларацію за півріччя, то виправити помилки, допущені у 2008 році, до граничного строку подання декларації, можна в

новій декларації. Для цього в полі «Звітна нова» ставиться відповідна позначка, а сама декларація заповнюється в описаному вище порядку.

Підприємство може виправити виявлену помилку і через уточнюючий розрахунок. Заповнено його буде так:

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації за І квартал 2008 року

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

...

1

...

...

2

...

Амортизаційні відрахування не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні амортизації попереднього звітного періоду

3

-17

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування

р. 1 - р. 2 - р. 3

4

17

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

6

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки  р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

4

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

1000

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

1004

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки  р. 7 х 0,05

8

...

9

...

 

Незважаючи на те що помилка спричинила заниження податкових зобов’язань, у ряд.

8 УР необхідно поставити прокреслення, оскільки сума п’ятивідсоткового штрафу становить менше 50 копійок. У зв’язку з тим, що сума штрафу в уточнюючому розрахунку не відображається, то й сплачувати її до подання УР не потрібно, до бюджету слід перерахувати тільки недоплату (4 грн.).

Після виправлення помилки через УР значення ряд. 15 декларації за півріччя 2008 року необхідно збільшити на 4 грн., а таблицю 2 додатка К1/1 заповнити так, ніби помилки й не було.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі