Теми статей
Обрати теми

Витрати на сертифікацію товару в податковому та бухгалтерському обліку

Редакція ПБО
Стаття

Витрати на сертифікацію товару в податковому та бухгалтерському обліку

 

Отримати сертифікат на продукцію або свідоцтво про визнання іноземного сертифіката — це ще півсправи. Наступне завдання — правильно відобразити понесені витрати в податковому та бухгалтерському обліку. Про це і поговоримо в цій публікації.

Наталя Білова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відповідно до

ст. 13 Декрету № 46-93 сертифікація в Україні може бути обов’язковою та добровільною.

Види продукції, що підлягають

обов’язковій сертифікації, наведено в Переліку № 28. Продукція, що не ввійшла до цього Переліку, може бути сертифікована на добровільних засадах у порядку, визначеному договором між заявником (виробником, постачальником) та органом сертифікації. При цьому підтверджується її відповідність будь-яким заявленим вимогам, а не тільки законодавчо встановленим.

Підтверджуватися сертифікатом відповідності або свідоцтвом про визнання відповідності повинна та відповідність продукції (товару), яка ввозиться і реалізується на території України, стандартам, що діють в Україні (див.

ст. 18 Декрету № 46-93). Вимагати надання сертифіката про походження товару, що ввозиться на митну територію України, у встановлених законом випадках має право митний орган (ст. 282 МКУ).

Згідно зі

ст. 19 Закону № 2406 оплата робіт із підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері (тобто з обов’язкової сертифікації) здійснюється відповідно до Правил № 485.

Роботи ж із підтвердження відповідності в законодавчо нерегульованій сфері (тобто із сертифікації, що проводиться добровільно) здійснюються на договірних умовах.

Відповідно до

ст. 19 Декрету № 46-93 оплаті підлягають усі роботи, пов’язані з обов’язковою сертифікацією продукції: підготовчі, експертні, з акредитації, атестації, випробування, контролю та реєстрації. Вартість цих робіт визначається в договорі між замовником та виконавцем.

У

податковому обліку суми витрат, пов’язаних із підтвердженням відповідності продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління навколишнім середовищем, персоналу встановленим вимогам відповідно до Закону № 2406, включаються до складу валових витрат платника податків (п.п. 5.2.15 Закону про податок на прибуток).

Відповідно і витрати, направлені на сертифікаційні дослідження імпортної продукції, які входять до процедури оцінки відповідності згідно з вимогами

Закону № 2406, відносяться до валових витрат підприємства-імпортера.

Щодо ПДВ, то пільга, передбачена в

п.п. 3.2.6 Закону про ПДВ*, на жаль, у нашому випадку не працює.

* У ній передбачено, що оплата вартості державних платних послуг, які надаються фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади та місцевого самоврядування та обов’язковість отримання (поставки) яких встановлюється законодавством, уключаючи плату за реєстрацію, отримання ліцензії (дозволу),

сертифікатів, у вигляді зборів, державного мита тощо, не є об’єктом обкладення ПДВ.

Тому вартість послуг уповноважених органів із сертифікації обкладається ПДВ. Те ж саме стосується й оподаткування послуг, пов’язаних із проведенням

добровільної сертифікації. Отже, ураховуючи господарську спрямованість здійснених витрат, суми ПДВ, сплачені підприємством у складі вартості сертифікаційних послуг, на підставі податкової накладної може бути включено до податкового кредиту звітного періоду (зрозуміло, якщо сам товар обкладається ПДВ, тобто дотримується використання придбаних послуг у діяльності, що обкладається ПДВ).

Тепер стосовно

бухгалтерського обліку. У п. 2 ст. 19 Декрету № 46-93 зазначено, що кошти, витрачені заявником на обов’язкову сертифікацію продукції, відносяться на собівартість. Тому, на перший погляд, включення витрат на проведення сертифікації до первісної вартості придбаних товарів, як передбачає п. 9 П(С)БО 9, здається цілком логічним.

Однак це справедливо не в усіх випадках. Річ у тім, що згідно з

п. 7 П(С)БО 9 одиницею бухгалтерського обліку запасів є їх найменування або однорідна група (вид). Тому в ситуації, коли підприємство сертифікує певну партію товару, окрему його одиницю або окремий об’єкт основних фондів (як це відбувається, зокрема, при імпорті), сертифікаційні витрати дійсно можна вважати безпосередньо пов’язаними з придбанням такого товару, адже без отримання відповідного сертифіката митне оформлення товару, що ввозиться до України, неможливе. А отже, зазначені витрати однозначно збільшують первісну вартість такого товару.

Якщо ж сертифікат одержують на вид продукції, що виробляється в Україні, то в цій ситуації здійснені витрати не варто пов’язувати з конкретною одиницею бухгалтерського обліку запасів. Мета цих витрат — підтвердити якість продукції, що випускається, і в підсумку збільшити обсяг реалізації. Отже, місце цим витратам скоріше у складі витрат на збут, для відображення яких застосовується однойменний рахунок 93. Не буде помилкою віднести ці витрати на рахунок 92, тим більше, що такий варіант запропоновано в Методичних рекомендаціях з формування собівартості продукції (робіт, послуг), затверджених наказом Мінпромполітики від 09.07.2007 р. № 373.

І ще один момент. Якщо для отримання сертифіката в підприємства виникає необхідність надання для дослідження (аналізу, експертизи)

зразків товарів, вартість таких використаних зразків відноситься на підставі акта про їх знищення до складу виробничих витрат цього підприємства (див. абзац другий п. 14 Порядку № 1862). Оскільки така операція не є реалізацією товарів, їх вартість у бухгалтерському обліку включається до витрат звітного періоду з відображенням на рахунку 93 (92), а в податковому — зменшує вартість запасів на кінець звітного періоду, що зазначається у графі 5 табл. 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток, тобто фактично включається до складу валових витрат зі збереженням податкового кредиту.

Приклад.

Підприємство-імпортер з метою ввезення партії імпортних товарів в Україну здійснило їх сертифікацію. Відповідний орган із сертифікації провів сертифікацію товарів та видав необхідний сертифікат. Вартість сертифікації склала 1800 грн. (у тому числі ПДВ — 300 грн.). Контрактна вартість товару — 10000 дол. США. Курс НБУ на дату митного оформлення товарів — 4,8421 грн. за 1 дол. США. Сума митного збору — 7200 грн. (умовно), сума «імпортного» ПДВ — 11124,20 грн. Вартість переданих для дослідження зразків товарів — 400 грн.

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

 


з/п

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Сплачено митні платежі

7200

377

311

2

Відображено митні платежі у складі вартості придбаного товару

7200

281

377

7200

3

Сплачено ввізний ПДВ (10000 дол. США х 4,8421 грн. за 1 дол. США + 7200 грн. х 20 % : 100 %)

11124,20

377

311

4

Перераховано передоплату за отримання сертифіката відповідності

1800

371

311

1500

5

Відображено податковий кредит

300

641

643

6

Отримано сертифікат відповідності

1500

281

631

7

Відображено залік податкового кредиту

300

643

631

8

Проведено залік заборгованостей

1800

631

371

9

Оприбутковано імпортний товар

$10000 48421

281

632

48421*

* Бере участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

10

Відображено у складі податкового кредиту суму ПДВ на підставі ВМД

11124,20

641/ПДВ

377

11

Відображено у складі витрат звітного періоду вартість зразків товару, переданих для дослідження

400

93
(92)

281

—*

* На суму 400 грн. зменшується балансова вартість запасів на кінець звітного періоду (графа 5 табл. 1 додатка К1/1 табл. 1 до декларації з податку на прибуток).

12

Віднесено на фінансовий результат витрати, пов’язані з наданням зразків товарів на дослідження

400

791

93

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі