Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту з ПДВ при одночасному застосуванні касового методу обліку податкових зобов’язань та за першою подією

Редакція ПБО
Лист від 29.02.2008 р. № 4081/7/16-1515-05

Щодо податкового кредиту з ПДВ при одночасному застосуванні касового методу обліку податкових зобов’язань та за першою подією

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.02.2008 р. № 4081/7/16-1515-05

 

ДПАУ розглянула лист <...> щодо формування податкового кредиту з ПДВ при одночасному застосуванні в обліку підприємства двох способів обліку податкових зобов’язань (за касовим методом та за першою подією) і повідомляє.

Відповідно до п. 11.11 ст. 11 Закону про ПДВ тимчасово, до набрання чинності Податковим кодексом України, платники податку, які продають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), включаючи вартість його транспортування, надають послуги водопостачання, водовідведення чи надають послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим платниками цього податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, товариствам співвласників житла, іншим подібним платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (послуг) у компенсацію їх вартості (далі — ЖЕКи), визначають базу оподаткування операцій з поставки

таких товарів (послуг) за касовим способом. За касовим способом визначається також база оподаткування операцій з поставки зазначених товарів (послуг) для ЖЕКів та бюджетних установ, що отримують ці товари (послуги), у разі якщо вони зареєстровані як платники податку.

Зазначеним пунктом

визначено перелік товарів (послуг) та категорії споживачів, при здійсненні операцій з якими застосовується особливий порядок податкового обліку (касовий метод).

Поставка зазначених

у цьому пункті товарів (послуг) іншим категоріям споживачів чи поставка інших товарів (послуг) категоріям споживачів, визначеним у цьому пункті, здійснюються у загальному порядку (за правилом першої події).

Законодавче визначення поняття «касовий метод» наведено у п. 1.11

ст. 1 Закону про ПДВ, згідно з яким касовий метод — це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Таким чином, якщо платник податку здійснює операції, перелічені у п. 11.11 ст. 11 Закону про ПДВ, то за

касовим способом таким платником визначаються і податкові зобов’язання, і податковий кредит за операціями з поставки товарів (послуг), перелічених у цьому пункті, використаних у межах здійснення таких операцій.

А тому якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, визначених у п. 11.11 ст. 11 Закону, за якими

податкові зобов’язання визначаються за касовим методом, то суми податку, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), до податкового кредиту включаються теж за касовим методом.

За операціями, за якими податкові зобов’язання нараховуються за касовим методом, право на податковий кредит виникає на дату перерахування коштів з рахунку або каси платника податку в оплату вартості придбаних товарів (робіт, послуг) чи дату поставки інших видів компенсації їх вартості.

За операціями, за якими

податкові зобов’язання нараховуються в загальновстановленому порядку (за датою здійснення першої з подій — відвантаження товару чи отримання коштів), право на податковий кредит виникає за такими ж правилами (за датою здійснення першої з подій — отримання товару чи оплата його).

У разі коли товари (послуги) виготовлені та/або придбані, призначені для

часткового використання в операціях, база оподаткування яких визначається за касовим методом, а частково — за методом першої з подій, право на податковий кредит відповідно виникатиме пропорційно такому призначенню та використанню.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Касовий метод: розподіляємо податковий кредит?

Подібну думку вже доводилося чути. Наприклад, у листі ДПАУ від 05.02.2007 р. № 2131/7/16-1417 було наведено аналогічні висновки, але з посиланням на п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ. Зрозуміло, що цей підпункт не стосується визначення дати виникнення податкового кредиту; він регулює суму податкового кредиту щодо товарів (послуг), що використовуються одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях. Можливо, тому в сьогоднішньому листі податківці вилучили посилання на нього, але передбачливо дописали «пропорційно».

Що б там не було, основна ідея податківців зрозуміла: якщо придбаний товар (послуга) використовується в операціях, щодо яких застосовується як касовий метод, так і метод першої події (наприклад, комунальне підприємство забезпечує теплом, водою тощо як фізичних осіб, бюджетників, так і звичайних суб’єктів підприємництва), дати виникнення податкових зобов’язань і податкового кредиту мають визначатися на паритетних засадах.

Звичайно, якщо виходити з духу Закону про ПДВ, то ставити податковий кредит за правилом першої події, тоді як податкові зобов’язання визначаються за касовим методом, якось не дуже добре.

Але прямої норми про пропорційне застосування касового методу в Законі про ПДВ немає. Це — не більше, ніж фантазії податківців.

Та й не зовсім зрозуміло, як здійснити такий розподіл: виходячи із

загальних «касових» та «некасових» обсягів періоду, виходячи з фактичної (планованої) частки використання отриманих товарів (послуг) у тих та інших операціях або якимсь іншим методом. Перший варіант виглядає простішим і зрозумілішим, але тільки тому, що він ґрунтується на аналогії з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ, а, як ми вже з’ясували, цей підпункт розглядуваної ситуації не стосується.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі