Теми статей
Обрати теми

Щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти комунальними підприємствами

Редакція ПБО
Роз'яснення від 23.05.2008 р. № -

Щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти комунальними підприємствами

 

Роз’яснення від 23 травня 2008 року

 

Мінекономіки на чисельні звернення стосовно надання роз’яснення щодо застосування вимог Тимчасового положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти комунальними підприємствами повідомляє.

Відповідно до підпункту 13 пункту 2 Тимчасового положення розпорядниками

державних коштів є органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, інші органи, установи та організації, визначені Конституцією і законодавством України, підприємства, установи чи організації, утворені в установленому порядку органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування та уповноважені на отримання державних коштів, взяття за ними зобов’язань і здійснення платежів.

Згідно з частиною першою статті 78 Господарського кодексу України (далі — ГК) комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Частиною другою статті 24 ГК встановлено, що правовий статус окремого суб’єкта господарювання у комунальному секторі економіки визначається уповноваженими органами управління відповідно до вимог цього кодексу та інших законів.

При цьому згідно підпункту 4 пункту 2 Тимчасового положення «державні кошти» — кошти Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, державні кредитні ресурси, а також кошти Національного банку, державних цільових фондів, пенсійного фонду, фондів соціального страхування, які спрямовуються на придбання товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення діяльності зазначених органів.

Таким чином,

комунальні підприємства зобов’язані керуватись Тимчасовим положенням виключно при здійсненні ними закупівель за державні кошти.

Заступник міністра економіки України Ю. Вітренко



коментар редакції

Коли комунальні підприємства застосовують процедуру закупівель за державні кошти

Головне запитання, що цікавило

комунальні підприємства з 2 квітня 2008 року, тобто з дати набуття чинності Тимчасовим положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 28.03.2008 р. № 274 (далі — Тимчасове положення): чи поширюється на них вимоги цього документа?

Річ у тім, що в п. 3 Тимчасового положення зазначається, що його дія поширюється на

державні, у тому числі казенні підприємства, установи та господарські товариства, у статутному капіталі яких державна частина акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків, їх дочірні підприємства, а також підприємства та господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належать державним, у тому числі казенним підприємствам і господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна частина акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків. При цьому про комунальні підприємства в Тимчасовому положенні не було жодних застережень.

Невже для них зробили виняток? Адже, як відомо, у період дії Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 22.02.2000 р. № 1490-III комунальні підприємства застосовували процедури закупівель у загальному порядку. А як діяти сьогодні?

Як роз’яснює Мінекономіки, на

комунальні підприємства поширюються вимоги Тимчасового положення тільки щодо закупівель, які здійснюються за кошти державного або місцевого бюджету. Отже, процедури закупівель, передбачені Тимчасовим положенням, комунальні підприємства застосовують тільки в тому випадку, якщо вони виступають як одержувачі бюджетних коштів.

Нагадаємо, що до останніх належать підприємства та різні організації,

що не мають статусу бюджетних, які:

— одержують такі кошти безпосередньо через розпорядників у вигляді фінансової підтримки;

— уповноважені органами державної влади на виконання державних цільових програм та надання послуг.

У випадках, коли комунальні підприємства здійснюють операції за рахунок інших коштів, які не мають бюджетного походження, на них дія Тимчасового положення не поширюється.

Вікторія Матвєєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі