Теми статей
Обрати теми

Про виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів

Редакція ПБО
Лист від 21.04.2008 р. № 1/6-126/03-01

Про виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 21.04.2008 р. № 1/6-126/03-01

 

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» для підприємств, установ та організацій, у тому числі підприємств громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю (далі — роботодавці), установлено

норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 чоловік, — у кількості одного робочого місця.

Роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до Нормативу, установленого частиною першою цієї статті, та забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого числа.

Виконанням

нормативу робочих місць у кількості, яку визначено згідно з частиною першою цієї статті, вважається працевлаштування роботодавцем інвалідів, для яких це місце роботи є основним.

При заповненні розділу «Кількість працівників і фонд оплати праці» форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» у рядку 01 відображається середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за рік, у рядку 02 відображається середньооблікова кількість штатних працівників за рік, яким установлено інвалідність. Ці показники визначаються відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників (далі — Інструкція), затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28 вересня 2005 року № 286, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.11.2005 р. за № 1442/11722.

Відповідно до пункту 3.2 Інструкції середньооблікова кількість штатних працівників розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватися відповідно до наказів про прийняття, переведення працівників на іншу роботу та припинення трудового договору.

Облікова кількість штатних працівників за кожний день повинна відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників, на підставі якого визначається кількість працівників, які вийшли або не вийшли на роботу.

Крім того, пункт 3.2.1 зазначеної Інструкції визначає, що середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1-го по 30-те або 31-ше число (для лютого — по 28-ме або 29-те), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, та ділення отриманої суми на число календарних днів звітного місяця.

Пункт 3.2.5 згаданої вище Інструкції визначає, що середньооблікова кількість штатних працівників за період з початку року (у тому числі за квартал, півріччя, 9 місяців, рік) обчислюється шляхом підсумовування середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці роботи підприємства, що минули за період з початку року до звітного місяця включно, та ділення отриманої суми на кількість місяців у цьому періоді, тобто відповідно на 2, 3, 4... 12.

Дані щодо середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (рядок 01), середньооблікової кількості штатних працівників, яким установлено інвалідність (рядок 02), та кількості інвалідів, які повинні працювати на робочих місцях (рядок 03), як передбачає Інструкція із заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округляти до цілого (якщо після коми маємо цифру 5 і більше, то число округлюється в бік збільшення).

Так, якщо в підприємця, який сплачує єдиний податок, протягом 2007 року працювало 10 найманих працівників та їх середньооблікова кількість за звітний рік — 10 чоловік (рядок 01), то відповідно до ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» 4-відсотковий норматив створення робочих місць для працевлаштування інвалідів становить 1 особа. У разі якщо

один з працівників 10 місяців звітного року мав інвалідність, то показник рядка 02 розраховується — 10 (місяців) : 12 (місяців) = 0,83 1 (особа).

Виходячи з викладеного, згаданий вище норматив у звітному році підприємцем

виконано, дія статті 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» на нього не поширюється.

Директор Фонду соціального захисту інвалідів В. Малькін



коментар редакції

Ще не пізно прийняти на роботу інваліда

Ураховуючи, що Фонд соціального захисту інвалідів прискіпливо ставиться до документації роботодавців, доречно так само поставитися до роз’яснення Фонду.

Незважаючи на те що законодавство з точки зору дотримання роботодавцями нормативу з працевлаштування інвалідів, по суті, однаково ставиться як до підприємств, так і до фізичних осіб — підприємців, слід зазначити, що безпосередньо використовувати термін «штатний працівник облікового складу» щодо найманого працівника підприємця некоректно.

Однак слід визнати, що при складанні звітної форми № 10-ПІ до статистичних показників щодо тих

найманих працівників фізичної особи — підприємця, для яких це місце роботи є основним, правомірним є застосування загальних норм Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція № 286).

Проте, перш ніж звертатися до розрахункових нюансів, слід акцентувати увагу на тій ключовій ролі, яку Фонд приписує

трудовій книжці найманого працівника, і насамперед — трудовій книжці найманого працівника-інваліда, щоб такого найманого працівника-інваліда було зараховано в рахунок виконання відповідного нормативу. Це й зрозуміло: адже щоб бути зарахованим як зайняте, для нього таке місце роботи має бути основним, а це саме і підтверджується відповідним записом у його трудовій книжці. У зв’язку з цим слід нагадати: згідно з пунктами 8 і 9 Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженого наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260, записи про реєстрацію та зняття з реєстрації трудового договору дають право фізичній особі — підприємцю внести записи до трудової книжки працівника про прийняття та звільнення його з роботи, причому посадова особа центру зайнятості підтверджує особистим підписом записи, унесені фізичною особою до трудової книжки працівника, та засвідчує їх печаткою. Також важливо нагадати, що, крім оформленої трудової книжки, найманий працівник-інвалід повинен мати такі документи: копію довідки МСЕК про групу та причину інвалідності або копію пенсійного посвідчення (або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії), — про це зазначено в пункті 1 листа Фонду від 26.03.2007 р. № 1/6-172 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 51).

І нарешті про суто розрахункові нюанси.

Ми неодноразово звертали увагу, що при складанні звітної форми № 10-ПІ — на відміну від того порядку округлення, який регламентовано Інструкцією № 286 (правило парної цифри), — відповідні статистичні показники округлюються до найближчого цілого числа за так званим «загальновстановленим» правилом, тобто

якщо після коми число 5 і більше, то показник округлюється в бік збільшення. Тим читачам, які бажають розібратися в усіх тонкощах, пропонуємо звернутися до матеріалу під назвою «Достатній період» роботи інваліда, або На двох стільцях…» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 53), а щодо прикладу, наведеного в листі, що коментується, зауважимо: для дотримання роботодавцем нормативу працевлаштування за підсумками відповідного року зазначеному найманому працівнику-інваліду цілком достатньо було б протягом звітного календарного року бути оформленим відповідним чином (мати запис у трудовій книжці) протягом строку не менше ніж шість календарних місяців: 6 (місяців) : 12 (місяців) = 0,5 » 1 (особа). До речі, це прямо підтверджується в пункті 3 згаданого раніше листа Фонду.

Звертаємо на цю обставину особливу увагу тих роботодавців, яких за підсумками поточного року чекає необхідність дотримання нормативу працевлаштування інвалідів, а відповідна категорія осіб ними ще не працевлаштована (незабаром половина року мине і прийнятий найманий працівник-інвалід не встигне набрати навіть шести календарних місяців у поточному році!).

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі